JUTARNJI DOZNAJE

Bivši ministar najveći je favorit za nasljednika Branka Bačića na mjestu šefa HDZ-ovih zastupnika

Riječ o HDZ-ovcu s dugim stranačkim stažem (u stranci je praktično od njenog osnutka), te iskustvom u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti

Branko Bačić, Gordan Jandroković i Dražen Bošnjaković

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

U HDZ-u još uvijek traju konzultacije o novom predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru nakon što je odlaskom Branka Bačića na dužnost ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine to mjesto ostalo upražnjeno.

Premda još nije donesena konačna odluka, najizglednije je da vođenje HDZ-ovog kluba preuzme bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. U prilog tome rješenju ide činjenica da je riječ o HDZ-ovcu s dugim stranačkim stažem (u stranci je praktično od njenog osnutka), te iskustvom u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Trenutno je predsjednik najvažnijeg saborskog odbora - Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Bošnjaković je prvi puta izabran za saborskog zastupnika na parlamentarnim izborima u prosincu 2003. godine i od tada na svakim izborima osvaja mandat. Početkom 2008. godine je imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa, a u Vladi Jadranke Kosor imenovan je ministrom pravosuđa.

Bošnjaković je obnašao i visoke stranačke dužnosti, a s političkim iskustvom, posebno u području ustavno pravnog uređenja lako bi nastavio voditi HDZ-ovu saborsku inicijativu za promjene Ustava kojom bi se uredilo pitanje referenduma, ali i izmjene Zakona o izbornim jedinicama, odnosno moguće promjene u izbornom sustavu kojih s HDZ tek treba primiti.

Izvori iz vrha HDZ-a su nam potvrdili kako je Bošnjaković u kombinaciji za novog predsjednika Kluba HDZ-a, ali se razmatra još nekoliko imena. Za tu bi dužnost mogla konkurirati Marija Jelkovac, te Damir Habijan, no njihov je problem što spadaju u krug HDZ-ovih saborskih zastupnika sa skromnijim parlamentarnim stažem i nemaju preveliki utjecaj u svojim stranačkim organizacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:03