BERISLAV RONČEVIĆ

Bivši ministar obrane dobio otkaz u Komori, sada je imenovan u Upravu Pletera, na plaću od 20.000 kuna

Bivši ministar obrane i unutarnjih poslova imenovan je članom uprave državne tvrtke Pleter-usluge koja se bavi ugostiteljstvom
Berislav Rončević /arhiva
 Ranko Šuvar/Cropix

Bivši HDZ-ov ministar obrane i unutarnjih poslova u vladama Ive Sanadera, Berislav Rončević, na sjednici Upravnog vijeća CERP-a održanoj početkom srpnja, službeno je predložen, a malo kasnije i imenovan članom uprave državne tvrtke Pleter-usluge, koja se primarno bavi ugostiteljstvom. Put prema njegovom ponovnom usponu u državnu upravljačku nomenklaturu trasiran je prije nekoliko mjeseci, nakon što predsjedniku Uprave Pletera i savjetniku predsjednika Republike Zorana Milanovića, Marijanu Marekoviću, nije produžen mandat, javlja Telegram.

Na Marekovićevu poziciju imenovana je donedavna članica Uprave Martina Puljić, a njezino upražnjeno mjesto u "ljetnom prijelaznom roku" popunio je bivši ministar. Prošle godine na burzu rada lansirala ga je Hrvatska gospodarska komora, gdje je Rončević dobio otkaz s mjesta savjetnika na pravnim poslovima zbog racionalizacije poslovanja. No, čini se da su mu time zapravo učinili uslugu: uz otpremninu, relativno je brzo našao drugi posao, i to s većom plaćom.

U visoku politiku diplomirani pravnik i član HDZ-a Rončević uplovio je krajem 2003. kada u Vladi Ive Sanadera postaje ministar obrane. U sklopu reorganizacije MORH-a u njegovom mandatu, odlučeno je kako će se tadašnja Služba za gospodarenje nekretninama, tj. njezini kuhari, recepcionari i čistačice prebaciti u novu tvrtku Pleter-usluge, koja će preuzeti i gospodariti kuhinjama, hotelima i restoranima u sklopu MORH-a. A usput i konkurirati na tržištu, piše Telegram.

Skinuvši aferu oko nabave 39 vojnih kamiona s ramena (nakon dugotrajnog pravosudnog postupka oslobođen je svih optužbi), u srpnju 2015. godine zaposlio se u pravnoj službi HGK, preciznije, radio je kao samostalni savjetnik na pravnim poslovima.

U HGK su rekli da je imao plaću 17.049 kuna bruto. No, onda je stigla korona i snažan pritisak javnosti da se HGK racionalizira, piše Telegram.

Od srpnja prošle godine do danas, broj zaposlenih u HGK-u smanjio se za njih 139 (s 519 na 380), a među njima se našao i bivši ministar koji je dobio “poslovno uvjetovani otkaz uslijed racionalizacije poslovanja”. Iz HGK su također potvrdili da je, sukladno Zakonu, Rončeviću uz otkaz isporučena i otpremnina. Iznos nisu eksplicitno naveli.

Uz otpremninu, Rončević je čekao na novu priliku do ovog ljeta, kada je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje na čelu s ministrom Darkom Horvatom donijelo odluku kojom se Rončevićevo imenovanje predlaže skupštini Društva. To se u kratkom roku i dogodilo, pa je 12. srpnja službeno počeo Rončevićev četverogodišnji mandat člana Uprave Pleter-usluga.

Kako se članovi uprava trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu smatraju dužnosnicima u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Rončević je morao podnijeti imovinsku karticu. Iz nje je vidljivo kako će primati osjetno veću plaću nego što je imao u HGK. Nova plaća bruto iznosi 31.810,82 kune, što neto ispada 20.386,78 kuna. Iz kartice je također vidljivo kako su Rončević i supruga nemalo kreditno opterećeni: za tri kredita koja otplaćuju, mjesečno moraju ukupno izdvojiti 13.277 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:53