DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ

Bivši ministar pravosuđa o uhićenjima sudaca: ‘Zbog toga će povjerenje u pravosuđe biti niže nego što jest‘

Svi u ovom sudskom postupku trebaju staviti ono što imaju i tu ne treba raditi bilo kakve pritiske, tvrdi Bošnjaković
 HRT/Screenshot

Saborski zastupnici Arsen Bauk (SDP), Dražen Bošnjaković (HDZ) i Dalija Orešković (Centar) u emisiji 'U mreži Prvog' Hrvatskog radija komentirali situaciju oko uhićenja osječkih sudaca i stanje u pravosuđu.

Bivši ministar pravosuđa Bošnjaković je kazao kako je situacija oko uhićenja sudaca vrlo neugodna i loša poruka građanima koji ionako imaju nisko povjerenje u sudstvo.

- Ovim događajem će povjerenje u pravosuđe biti niže nego što jest. Usprkos svemu, tijelima treba omogućiti da vode sudski postupak. Svi u ovom sudskom postupku trebaju staviti ono što imaju i tu ne treba raditi bilo kakve pritiske. Treba razdvojiti veliki niz sudaca od ovoga, veliku većinu sudaca koji pošteno rade svoj posao. Veliki broj predmeta se zaprima i rješava na sudovima. To ne bi bilo moguće da nema u sustavu časnih i vrijednih sudaca - kazao je.

Smatra kako treba podržati mjere koje vode prema sigurnijem načinu i provjeri sudaca.

- Ako treba provjeravati imovinske kartice, objavljivati, to je jedna od mjera gdje se može pratiti nesrazmjer nečije imovine koji nije opravdan - kazao je.

Orešković je kazala kako je teško znati je li ovo kraj uhićenjima.

- Mislim da ovo jučer nije bila takva bomba i veliko iznenađenje s obzirom na sve dokaze ili ono što bi moglo poslužiti što je Mamić objavio prije nekoliko mjeseci. Mislim da je dobar dio javnosti samo čekao kad će se ovo dogoditi. Mislim da motivacija Zdravka Mamića nije raščišćavanje korupcije u hrvatskom pravosuđu, nego s cijelim slučajem manipulira u svoje osobne svrhe kako bi izbjegao izručenje i izvršenje sankcije, nego teži ponovljenom suđenju - kazala je.

- Treba istaknuti što se tiče sigurnosnih mjera i da sustav provjere imovinskih kartica ne postoji u svojem sadržaju. Državno sudbeno vijeće nije strano profesionalno tijelo. U tom tijelu sjede dva saborska zastupnika. Jedan od njih je i Arsen Bauk. Ja se protivim tome. Protivim se tome da saborski zastupnici sjede u takvom tijelu - naglasila je.

Orešković smatra kako Državno sudbeno vijeće nikad nije institucionalizirano da ima prave ovlasti i prave alate za sustav unutarnje kontrole.

- Sve ovo što vidimo na primjeru ovih sudaca je posljedica toga. Korupcije ima u svim branšama. Im aje u zdravstvu, obrazovanju, politici, pa tako i među sucima. Osnovni problem je u politici, Saboru, u kojem se godinama čitaju ista izvješća Glavnog državnog odvjetnika i predsjednika Vrhovnog suda. Tu su detektirani problemi i dan je putokaz što treba mijenjati. Međutim, politika od toga bježi - kazala je.

Bauk je kazao da ako USKOK procijeni da treba još nekome od sudaca skinuti imunitet, poslat će zahtjev DSV-u.

- On obično dolazi poslijepodne, a ujutro slijede uhićenja. USKOK će na temelju dokaza koje je prikupio ocijeniti treba li uputiti takav zahtjev, treba li tražiti istražni zatvor ili se osumnjičenici mogu braniti sa slobode. Gospodin Mamić koji je osuđen na slobodi, a ovi koji su ga osudili, trenutno su pred istražnim sucem. To je cjelokupna slika funkcioniranja društva - kazao je Bauk u emisiji 'U mreži Prvog'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2023 18:47