SINIŠA VARGA

BIVŠI MINISTAR ZDRAVSTVA O SPORNIM STUDIJAMA KOJE JE NARUČIO 'Prestajem se baviti politikom, volio bih da se i ona prestane baviti sa mnom'

Siniša Varga
 Marko Todorov / CROPIX

Siniša Varga, nekadašnji ministar zdravstva i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, prema pisanju Večernjeg lista u vrijeme dok je bio čelna osoba HZZO-a, naručivao je bespotrebne studije. Kako navode, studije nisu nikome služile, a dokumentacija kojom se pokušalo potkrijepiti njihovu nužnost bila je manjkava. Potvrdu su, navode, dobili iz MUP-a, a prijava je podnesena USKOK-u.

Navodno se Varga sumnjiči da je naručio nekoliko bespotrebnih studija u kojima se analiziraju irelevantni podaci. Cijena studije bila je između 70 i 80 tisuća kuna, što je omogućilo potpis bez javne nabave.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, ova istraga nije novost. Policijski službenici su još prije godinu dana došli u prostorije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kako bi izuzeli papirologiju vezanu za sporne studije.

Od Varge smo zatražili komentar navodne prijave.

- Poslije završetka saborskog mandata odlučio sam prestati aktivno se baviti politikom i u budućnosti se posvetiti svojoj osnovnoj profesiji - dentalnoj medicini i zdravstvu. Neću biti ni na jednoj izbornoj listi, neću aktivno sudjelovati na predstojećim parlamentarnim izborima i nikome nisam i neću biti konkurent za bilo koju političku poziciju. O svemu sam tome obavijestio i sve one koji to trebaju znati. Poslije saborskog mandata, vođenja HZZO-a i Ministarstva zdravstva, koje sam po mnogima, bez obzira na stranačku pripadnost i političku orijentaciju, obavljao s dosta uspjeha, vjerujem da sam dao svoj doprinos zdravstvenom sustavu - navodi i dodaje kako mu je drago što su se u njegovo vrijeme skratile liste čekanja, smanjena su dugovanja zdravstva i primarna zdravstvena zaštita dobila je svoje primjereno mjesto.

- Posebno sam ponosan na rješavanje pitanja dječje onkologije. I da sam samo ovo zadnje učinio, bio bih zadovoljan. Sada se želim posvetiti novim profesionalnim izazovima u zdravstvu i njegovu razvoju u budućnosti. Zato me malo zatekao tekst objavljen u jednim novinama kojim me se, takav sam dojam stekao čitajući ga, želi prikazati u vrlo negativnom svjetlu. Sve to, imam osjećaj, treba nekome poslužiti da me se ljudski i profesionalno diskreditira. Posebno kad se u fokus stavljaju stvari otprije sedam ili osam godina, a sve temeljeno na navodnim činjenicama - kaže Varga.

Zaključuje da na javnoj i političkoj sceni ima dosta udaranja ispod pojasa, posebno u vrijeme predizbornih aktivnosti.

- Ako je i ovaj tekst jedan od tih poteza u političkoj utakmici, vraćam se na početak ove priče: odlazim iz politike. Prestajem se baviti politikom, volio bih da se i ona prestane baviti sa mnom - zaključio je Varga.

Siniša Varga bio je ravnatelj HZZO-a pola mandata, od 2012. do 2014., nakon čega je na dvije godine preuzeo Ministarstvo zdravstva od Rajka Ostojića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:08