AFERA PLAGIJAT

BIVŠI MINISTAR ZNANOSTI TUŽIO UGLEDNOG ZNANSTVENIKA Pavo Barišić od Ivana Đikića traži 55.000 kn zbog vrijeđanja, Đikić tvrdi da ga je samo kritizirao

Pavo Barišić i Ivica Đikić
 HANZA MEDIA

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić podnio je zagrebačkom Općinskom sudu tužbu radi naknade štete protiv uglednog znanstvenika Ivana Đikića, profesora na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Povod za tužbu više je medijskih istupa Ivana Đikića, od kojeg Barišić traži odštetu u iznosu od 55.000 kuna.

Barišić je već prije tužio prof. Juru Zovka s Instituta za filozofiju u Zagrebu, koji ga je zajedno s Đikićem prijavio Sveučilištu u Augsburgu za akademsku nečestitost, te akademika Vlatka Silobrčića, bivšeg predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

- Mogu potvrditi da sam osobno primio tužbu ovaj tjedan te da ću na tužbu odgovoriti u propisanom roku. U odgovoru sudu opovrgnut ću sve netočne navode iz tužbe te dokazati da nikada nisam vrijeđao osobu profesora Barišića niti jednom riječju, nego sam kritizirao njegove nečasne radnje jedino kao ministra obrazovanja i znanosti. Kao znanstvenik, obvezan sam ukazivati na sve nepravilnosti u sustavu znanosti na temelju činjenica, što sam javno i odgovorno činio - rekao nam je Ivan Đikić.

- Nečasna djela i greške koje je ministar Barišić počinio u svojoj znanstvenoj karijeri nespojiva su s današnjim etičkim normama koje zahtijeva funkcija ministra. O tome su svoje službene odluke donijeli i Odbor za etiku Hrvatskog sabora, kao i Sveučilište u Augsburgu gdje je prof. Barišić doktorirao - zaključio je Đikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 18:00