StoryEditor
PET GODINA ČLANSTVA

BIVŠI MINISTRI U BEČU 'Hrvatska je uspješna priča, profitirala je od članstva u EU. Pada nezaposlenost, raste BDP, ali ima jedan veliki problem'

Miro Kovač
 Profimedia, Zuma Press - News

Hrvatska je profitirala od članstva u EU naglašeno je u raspravi pod nazivom "Pet godina članstva Hrvatske u EU" održanoj u utorak navečer  u Europskoj kući u Beču, u kojoj  je sudjelovao i bivši ministar vanjskih poslova,  a sada zastupnik  i predsjednik Odbora za vanjsku  politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač.

"Hrvatska je danas uspješna priča, profitirala je  od članstva u EU, a sada je na njoj da taj profit pretvori u gospodarsku korist" rekao je Miro Kovač  pred osamdesetak sudionika tog međunarodnog skupa u Europskoj kući u Beču.

Naveo je niz pozitivnih  učinaka primjerice  na gospodarskom području pokazuju se pozitivni rezultati  bilježi se  stabilni  gospodarski rast, pad nezaposlenosti, povećanje BDP, povećanje izvoza i oporavak malih poduzeća, ali problem je odlazak mladih ljudi  u druge zemlje.

Od vidljivih projekata te financijske perspektive izdvojio je projekt Pelješkog mosta, ali je rekao da postoji mogućnost financiranja i drugih infrastrukturnih projekata iz europskih fondova poput željezničkih, no kako bi se povukla sredstva iz tih fondova moraju se  priložiti  jako kvalitetni  projekti.

Odgovarajući  u raspravi na pitanja glede graničnog spora sa Slovenijom, kako je rečeno, koja bi mogla biti protiv ulaska Hrvatske u Schengenski prostor Kovač je rekao  da je Hrvatska spremna na pregovore i izložio je prijedlog rješenja koje su postigle Njemačka i Nizozemska o korištenju zaljeva u Sjevernom moru. Kovač se osvrnuo i na odnos EU prema Jugoistočnoj Europi.

"EU se mora aktivnije i učinkovitije  angažirati u u svom dvorištu  to jest u Jugoistočnoj Europi".

Također je rekao da je "nedopustivo  da  su se donosile neusuglašene  odluke koje imaju dalekosežnije posljedice za EU , kao što je bio slučaj u migracijskoj krizi ".

Na pozitivne učinke hrvatskog članstva u EU podsjetio je i bivši ministar znanosti Pavo Barišić. Po njemu, otvorene su mogućnosti sudjelovanja u nizu programa EU od znanosti , obrazovanja  do strukturnih fondova.

"Činjenica je da su pozitivne efekte osjetili korisnici EU fondova pogotovo poduzetnici  i da su naši studenti  znatno mobilniji  te da postoji veća mobilnost radne snage", rekao je Barišić, koji je istakao kako je ključni problem povećani  odlazak mladih ljudi u druge zemlje.

"Pojačana migracija, odnosno iseljavanje mladih ljudi,  znači gubitak znatnog dijela potencijala budućeg razvoja  Hrvatske", rekao je Barišić. On je istaknuo da Hrvatska  ima značajnu ulogu prema zemljama u njezinom okruženju u Jugoistočnoj Europi te da je država s osobitom zaštitom prava manjina.

"Skup u Europskoj kući u Beču bio je jako dobro pripremljen. Naglasci su bili na postignućima i efektima koji su potvrdili da se prvo petogodišnje razdoblje hrvatskog  članstva u EU pokazalo uspješno u primjeni temeljnih  vrijednosti Unije" ocjenio  je Barišić.

Domaćin skupa, predstavnik Europske Komisije u Austriji Joerg Wojahn, rekao je da  je Hrvatska pet godina u EU,  ali  da  ima osjećaj da je mnogo  duže  u njoj, da je vrlo aktivna članica i da je pred njom prvi put i predsjedanje  EU-om u prvoj polovici 2020. godine

Međunarodni skup "Pet godina članstva RH u EU" organizirali su bečki Institut za Podunavlje i Srednju Europu (IDM) i Austrijsko - hrvatsko društvo u suradnji s predstavništvom  Europske Komisije  i  Uredom europskog parlament u Austriji  te Erste Bankom  Erste Group Bank AG.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 05:36