KOVAČ I GRANIĆ

Bivši ministri vanjskih poslova: ‘Nakon ove agresije, ništa više nije isto u Europi i svijetu‘

Na planu vojnog odvraćanja Zapad je očito zakazao. Sad se Zapad nalazi u škripcu, izjavio je Miro Kovač

Miro Kovač

 Bozidar Vukicevic/CROPIX

Nakon što je Rusija u četvrtak ujutro započela invaziju na Ukrajinu, o velikoj sigurnosnoj krizi u Europi za Jutarnji su progovorili i bivši hrvatski ministri vanjskih poslova, Miro Kovač i Mate Granić.

- Putin je uspio zavarati Ukrajinu i dobar dio Zapada. Očito da nije pošlo za rukom dešifrirati njegovu strategiju napada na Ukrajinu. Ekonomskim sankcijama neće se moći odvratiti Putina od zauzimanja teritorija i promjene vlasti u Ukrajini. To je samo moguće uporabom vojne sile. Putin ne želi dopustiti da Ukrajina bude u interesnoj sferi Zapada, smatra to ulaskom u trbuh ruske interesne sfere.

Ukrajini treba vojna pomoć ako se želi obraniti od Rusije. Na planu vojnog odvraćanja Zapad je očito zakazao. Sad se Zapad nalazi u škripcu. Ako se Putinu dopuste osvajanja i agresija, pokazuje se slabost i stvara presedan za slične pohode, na primjer Kine na Tajvan i u Južnokineskom moru, ali i u neposrednom susjedstvu Hrvatske, u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu.

Vojna intervencija Zapada na strani Ukrajine mogla bi pak dovesti do svjetskog, pa i nuklearnog rata. Bez obzira na neprihvatljivu invaziju na Ukrajinu, novi mirovni poredak moći će se samo uspostaviti s Rusijom, a ne bez nje - rekao je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

- Odluka predsjednika Putina da izvrši agresiju na Ukrajinu nešto je najgore što se dogodilo u Europi nakon Drugog svjetskog rata. To je uzdrmalo temelje međunarodnog poretka. Dogodilo se za vrijeme zasjedanja sjednice Vijeća sigurnosti UN-a kojom je predsjedala Rusija i retorika koja je upotrijebljena slična je onoj koju je upotrijebila Njemačka protiv Poljske kad je počeo Drugi svjetski rat. Nakon ove agresije, ništa više nije isto u Europi i svijetu.

image

Mate Granić

Goran Mehkek/CROPIX

Čvrsto vjerujem da će ovo homogenizirati i učvrstiti i EU i NATO i da će biti odlučni da se pomogne Ukrajini i ukrajinskom narodu. U ovom trenutku primarno mislim na sankcije, humanitarnu pomoć, zbrinjavanje izbjeglica i svaku drugu pomoć koja bude potrebna. Hrvatska Vlada i premijer osobno zauzeli su čvrsto i odlučno stajalište. U ovom trenutku moramo biti odlučni i aktivni unutar EU i NATO-a u donošenju odluka.

Jednako tako, moramo voditi računa o svim mogućim izazovima u susjedstvu jer će se ruski utjecaj sigurno proširiti na ovaj prostor. Zato moramo biti dodatno oprezni. Premijer Plenković i Vlada reagirali su čvrsto, brzo i odlučno. Hrvatska je čvrsto uz Ukrajinu i ukrajinski narod. Ovo podsjeća na velikosrpsku agresiju na Hrvatsku 1991. godine i na politiku Slobodana Miloševića. Ukrajina je bila prva država članica UN-a koja je priznala Hrvatsku - rekao je bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:18