SDP-ovac i HDZ-ovac

Bivši ministri vrijeđali se u emisiji uživo: ‘Ne laprdaj bezveze! Idi tamo plači kod Plenkovića‘

U emisiji HRT-a ‘U mreži Prvog‘ došlo je do žestokog obračuna Marka Pavića (HDZ) i Siniše Hajdaša Dončića (SDP)

Marko Pavić, Siniša Hajdaš Dončić

 HRT

U emisiji HRT-a ‘U mreži Prvog‘ došlo je do žestokog obračuna Marka Pavića (HDZ) i Siniše Hajdaša Dončića (SDP) tijekom rasprave o proračunu i kupuje li njima Vlada za iduću godinu glasove birača.

U raspravi je sudjelovala i Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) te je komentirala rast rashoda od 11% zbog kojeg je Vlada morala ukinuti ograničenje za potrošnju koje je sama postavila u lipnju. Vučemilović smatra da se radi o predizbornom proračunu.

- Daleko od toga da plaće i mirovine ne trebaju biti veće, ali pogledajmo ‘tajming‘ - sve se to moglo i trebalo učiniti puno ranije. Rebalans je pokazao da novca ima i na razini države i na lokalnoj razini, rekla je i dodala da je moguće izbore očekivati već na proljeće jer je samo pitanje vremena kada će doći recesija.

SDP-ov Hajdaš Dončić je rekao da je optimistično da Vlada očekuje isti rast BDP-a kao u 2023. jer ‘ono što se događa u srednjoj Europi i Njemačkoj miriše na recesiju‘.

- Malo je nerealno što se računa da bi izvanproračunski korisnici (lokalna uprava i samouprava) bili u višku, a da bi ukupan manjak koji bi ostvarila država bio 4,6 posto. Znate dobro da centralna država radi pritisak na HDZ-ovce da zbog ukidanja prireza ne dižu porez na dohodak, kazao je Siniša Hajdaš Dončić i dodao da smatra kako je povećanje plaća došlo prekasno.

HDZ-ov Marko Pavić je rekao da je ovaj proračun ‘rezultat rasta BDP-a zadnjih sedam godina‘.

Na pitanje kako objasniti da je proračun 2016. bio 16 milijardi, a za iduću godinu 32 mlrd, Pavić kaže:

- Dobar dio su fondovi EU-a, dobar dio rast BDP-a.

- Samo da još kažem Paviću da ne laprda bez veze - javni dug u apsolutnom iznosu značajno raste - s 45,7 na 46,9 milijardi eura, kazao je u jednom trenutku Siniša Hajdaš Dončić.

Pavić mu je rekao neka bude pristojan i da ne bude nervozan što će izgubiti izbore, a on mu je odgovorio da je ‘inače nepristojan čovjek, ali da nije nervozan‘.

Pavić je istaknuo da se udio javnog suda u odnosu na BDP smanjio.

- A dok ste vi bili gospodine Hajdaš Dončić na vlasti - 350 tisuća nezaposlenih, štrajkovi, otpuštanja, nacionalizacija mirovina, minimalna plaća rasla je za 11 kuna. A vaši članovi ne vide i vi ste zato nervozni - da bi Peđa ‘štrik‘ Grbin mogao biti budući premijer, rekao je Pavić.

- Joj, daj tamo plači kod Plenkovića, uzvratio mu je Hajdaš Dončić u emisiji HRT-a ‘U mreži Prvog‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:50