GAZDA ZLATNE DOLINE

Bivši moćnik hrvatskog nogometa i njegova žena moraju u zatvor, osuđeni su za milijunske muljaže

Vlado Zec i Đurđica Zec pravomoćno su osuđeni na po jednu godinu i 10 mjeseci zatvora

Vlado Zec (arhivska fotografija)

 Vlado Kos/Cropix

Nekadašnji ‘‘gazda‘‘ požeške Zlatne doline i bivši vlasnik koncerna Kamen Ingrad (i istoimenog nogometnog kluba) Vlado Zec i njegova supruga Đurđica Zec pravomoćno su osuđeni na po jednu godinu i 10 mjeseci zatvora za financijske malverzacije s mjenicama nekadašnje općinske komunalne tvrtke Velički komunalac, odnosno Općine Velika, kojima je općinski proračun oštećen za 7,4 milijuna kuna.

Istom presudom, na godinu i četiri mjeseca zatvora osuđen je Vlado Franić, bivši direktor Veličkog komunalca, dok je u odnosu na prvookrivljenog, bivšeg načelnika Općine Velika, Josipa Perića postupak obustavljen s obzirom da je Perić preminuo 27. lipnja 2022. godine.

Inače, sjednica vijeća Vrhovnog suda RH na kojoj je donesena ova pravomoćna presuda održana je 7. lipnja 2023. godine, dakle gotovo godinu dana nakon što je Perić preminuo, odnosno pet godina od izricanja prvostupanjske presude.

Riječ je o kaznenom postupku koji se vodio na Županijskom sudu u Osijeku, gdje je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zvonka Vrbana u ožujku 2018. godine osudilo sve optuženike, pa tako i Perića, koji je nepravomoćno osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora. Sada su, u biti, preostalim optuženicima potvrđene kazne koje su im izrečene na sudu u Osijeku.

Također, pravomoćnom je presudom postupak obustavljen i protiv tvrtke Kamen-Ingrad, jer je ona u međuvremenu također ‘‘preminula‘‘, odnosno izbrisana iz sudskog registra.

Na prvostupanjsku presudu osječkog suda žalili su se svi okrivljenici, koji su tražili ili oslobađajuće presude ili ponovni prvostupanjski postupak, odnosno preinaku kazni u rad za opće dobro. Žalbu je uložio i USKOK, koji je tražio dulje zatvorske kazne, ali svima su žalbe odbijene.

‘‘Protivno istaknutim žalbenim navodima optuženika, pobijana presuda sadrži jasne i dostatne razloge o svim odlučnim činjenicama. Druga je stvar što žalitelji takvim razlozima prvostupanjske presude nisu zadovoljni, čime zapravo upiru na pogrešno utvrđeno činjenično stanje, ali time nije ostvarena bitna postupovna povreda na koju upiru u svojim žalbama,‘‘ osvrnuo se Vrhovni sud na žalbu supružnika Zec.

Također, u pravomoćnoj se presudi navodi i kako je jasno ‘‘da su optužen Vlado i Đurđica Zec bili inicijatori potpisivanja spornih mjenica i cjelokupne inkriminirane djelatnosti koja je potom uslijedila, s ciljem da na taj način protupravno pribave novčana sredstva u velikom iznosu, a koja su bila potrebna za podmirenje dospjelih obveza Kamen-Ingrada na štetu Općine Velika, na koju je u konačnici i pao teret otplate tih mjenica.‘‘

U ovom su kaznenom postupku bili optuženi i Krunoslav Perić, Antun Has i Hrvoje Sontaki, kao i tvrtke Velički komunalac, ali je u odnosu na njih optužba odbijena već na kraju prvostupanjskog postupka u Osijeku, a USKOK se na takvu odluku nije žalio, što znači da su oni pravomoćno oslobođeni optužbe.

Bračni par Zec, inače, do sada je pravomoćno osuđen u nekoliko kaznenih postupaka, za koje su svoje kazne i odslužili, a Vlado Zec viđen je prije nekoliko dana na požeškim ulicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:53