PRORAČUN OŠTETIO ZA 370.000 KUNA

Bivši načelnik Lopara nepravomoćno proglašen krivim zbog nezakonitih pozajmica

U krugu: Alen Andreškić, načelnik općine Lopar
 Helena Grubišić, Goran Novotny / HANZA MEDIA

Bivši načelnik Općine Lopara Alen Andreškić u utorak je na Županijskome sudu u Rijeci nepravomoćno proglašen krivim jer je od općine kojoj je bio na čelu uzimao novčane pozajmice i oštetio njezin proračun za više od 370.000 kuna te mu je izrečena uvjetna zatvorska kazna od 10 mjeseci, s rokom kušnje od tri godine.

Uskok je optužnicu protiv Andreškića podignuo sredinom 2016., tereteći ga za zloporabu položaja i ovlasti. Optužen je da je podizanjem 370.000 kuna pozajmice od općine, uz kamatu, ali bez ugovorenog roka povrata, oštetio njezin proračun. Uskok je tvrdio da je kao načelnik općine od siječnja 2010. do prosinca 2013. radi stjecanja nepripadajuće imovinske koristi, 72 puta s općinom zaključio ugovore o novčanim pozajmicama od 1000 do 15.000 kuna.

Tužitelji su ocijenili da je te poslove obavljao protivno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Statutu Općine Lopara te bez odluke Općinskog vijeća. Uz to, u odlukama o izvršavanju općinskoga proračuna nije bila predviđena isplata novca za tu namjenu.

Na suđenju, koje je počelo u studenome 2017., Andreškić se očitovao da se ne smatra krivim tvrdeći kako je pozajmice uzimao radi dobrobiti općine. Branio se da je kupovao dokumentaciju koja je bila potrebna općini u imovinsko-pravnim postupcima te da tu dokumentaciju, razne dokumente o vlasništvu ili zemljištu općina nije mogla otkupiti jer su nabavljani od fizičkih osoba koje dokumente imaju u privatnim zbirkama i arhivima. Tvrdio je da je pomoću tako nabavljenih dokumenata općina ostvarila veliku materijalnu dobit.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jasenke Kovačić navodi u obrazloženju presude da je Andreškić pozajmicama stekao nepripadajuću imovinsku korist, bez odgovarajuće odluke Općinskog vijeća, te da je iskoristio svoj položaj i ovlasti. Također navodi kako nema dokaza da bi optuženi koristio novac za dokumentaciju ni dokaza o kojoj je točno dokumentaciji riječ, a upitno je zašto nije prestao s pozajmicama kad je nakon prvih isplata za dokumente uvidio da ne može dobiti potvrde ili račune. Novac je, rečeno je, počeo vraćati tek nakon nalaza državne revizije.

Navodeći olakotne okolnosti, sutkinja Kovačić rekla je da Andreškić nije osuđivan, otac je dvoje malodobne djece i u cijelosti je podmirio pozajmicu i svu kamatu, tj. počinjenu štetu prije podizanja optužnice. Navela je da je Andreškiću uvažena i njegova angažiranost u imovinsko-pravnim sporovima koje je vodila Općina Lopar, što je rezultiralo s dobrobiti za tu općinu, da nije dolazio u sukob sa zakonom te da otegotne okolnosti nisu nađene.

Andreškić je nakon izricanja presude izjavio kako i dalje smatra da nije prekršio ovlasti, da nije načinjena šteta, da je na račun općine do kraja 2015. uplatio svih 370.000 kuna sa 104 tisuće kuna kamata te da će se žaliti na presudu. Općina Lopar utemeljena je 2006. izdvajanjem iz Grada Raba, a Alen Andreškić (HDZ) bio je je općinski načelnik od osnutka do sredine 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:29