NEOBIČNA PRIČA

BIVŠI NAČELNIK POLICIJE Potjeran jer je krao bonove za mobitel, sada posluje s dilerima

Bivši policajac Jurković i bivši špijun Jurčić iznajmili su parcelu osuđenom kriminalcu
 Damir Krajac, Ronald Gorsic / CROPIX;

Poznati Gospićani Željko Jurković i Ivan Jurčić svoju su parcelu u središtu Gospića iznajmili još jednom poznatom Ličaninu, Ivanu Rukavinu, koji ju je ogradio metalnom ogradom i tu za koji dan otvara trgovinu rabljenim automobilima. Ova poslovna suradnja prestala je biti svakidašnjom nakon samo nekoliko sati našeg novinarakog istraživanja i pretvorila se u jednu vrlo zanimljivu priču.

Željko Jurković je, naime, dojučerašnji načelnik Policijske uprave ličko-senjske, njegov kompanjon Ivan Jurčić je bivši šef gospićke SOA-e, a parcelu su zapravo iznajmili osuđeniku za šverc stotina kilograma droge Ivanu Rukavini.

Rukavina je "pao" 2008. godine kada je u tokarskom stroju pokušao iz Kolumbije i Indije u luke Rijeku i Kopar preko svojeg poduzeća CNC Vector prokrijumčariti 381 kilogram otopine kokaina i 329 kilograma norefedrina. U to vrijeme su Jurković i Jurčić bili na vrhuncu moći štiteći Ličane od opakih kriminalaca, a Rukavina je itekako radio u Lici.

Poduzeće koje je bilo samo paravan za šverc droge bilo je jedno od četiri kojima je bio direktor. Ostala tri imala su sjedište u Lici, Aqua Velebita, Vode Velebita i Elektroinstalacije Rukavina.

Nakon izlaska iz zatvora, prije dva mjeseca, je za 10 kuna osnovao novo poduzeće, Odan 218, a zastavice s natpisom "Odan218Auto" već krase Jurkovićevu i Jurčićevu parcelu.

Jurković je službu napustio prije točno godinu dana kada ga je USKOK uhitio zbog sumnje da je više od sedam godina lažno prikazivao svoj prekovremeni rad i nalagao da mu se kupuju bonovi za mobitel, iako je imao službeni, čime je navodno sebi pribavio 680 tisuća kuna.

Otišao je mirovinu, navodno invalidsku, a nekako u isto vrijeme i Jurčić se odlučio umiroviti iz državne tajne službe.

Sada su se mogli posvetiti zajedničkom biznisu s nekretninama, koji su odlučili započeti 2012. kupnjom zgrade u staroj gospićkoj jezgri od Marija Brkljačića, vlasnika GS gradnje, koji je također uskočki optuženik, ali u jednom drugom slučaju.

USKOK ga tereti da je kao odgovorna osoba u svojem poduzeću pogodovao prvoosumnjičeniku u postupku, načelniku Karlobaga Ivanu Tomljenoviću Mimi, inače bivšem policajcu, a sada najbogatijem Karlobažaninu, prepustivši posao gradnje općinske šetnice vrijedne 700.000 kuna poduzeću Tomljenovićeve supruge. Zbog toga je lani u srpnju bio i uhićen, i to samo koji dan nakon što je Jurković iz pritvora bio pušten.

Inače, Brkljačić je morao odraditi lavovski dio posla vezanog za kupoprodaju parcele u Gospiću. Stupio je u kontakt sa svih 14 suvlasnika nekretnine koji su bili razasuti širom svijeta.

Suvlasnički udio nad lokalom u prizemlju je imao i Grad Gospić, od kojega je Brkljačić također otkupio vlasništvo.

Tako sređenu nekretninu prepustio je Jurkoviću i Jurčiću koji su vlasnici u jednakim omjerima postali 18. rujna 2012. godine.

Tada je to bila derutna zgrada naslonjena na gospićku policijsku postaju, koju su novi vlasnici vrlo brzo srušili, iako je od 2008. godine bila pod preventivnom zaštitom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Gospiću.

Do djelatnika tog odjela protekih je dana bilo nemoguće doći, no poznavatelji prilika u Gospiću kažu nam da su vlasnici zgradu rušili uz nadzor konzervatora s namjerom da na istom mjestu izgrade repliku.

Kako bilo, i na najnovijem gruntovnom izvatku i dalje stoji zabilješka da je zgrada pod zaštitom, iako ona u stvarnosti ne postoji.

No, možda veći problem od ovog je što i Županijski sud u Zagrebu misli da drži plombu kojom se "zabilježuje zabrana otuđenja i opterećenja poslovne prostorije lokala u prizemlju stambene zgrade" nad Jurkovićevim udjelom u oko 900 kvadrata stambene zgrade, lokala i dvorišta.

Učinili su to nakon što je USKOK uhitio Jurkovića kako bi osigurali novac kojim je oštetio državni proračun zlouporabom načelničkog položaja, naravno ako mu se krivnja dokaže i na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:49