PROVJERENO ISTRAŽUJE

Bivši policajac i HDZ-ovac nezakonito sječe šumu i prijeti mještanima: Rekao je da će nas ubiti!

Kako je došao u posjed polovice zemljišta sela nad kojim, kako tvrde mještani, provodi sječu šume?
Bivši policajac Ivo Ivezić
 Provjereno/Nova TV

Ovog četvrtka emisija Provjereno Nove TV donosi priču iz Slovinaca, naselja u sastavu Općine Sunja, Sisačko-moslavačke županije, a glavni akter je predsjednik mjesnog odbora - stranački HDZ, te bivši policajac, Ivo Ivezić, koji prema navodima očajnih mještana - nezakonito provodi sječu šuma.

Bivši policajac, govore sugovornici, njihove parcele, svoje i one od države ograđuje ogradom kako nitko ne bi mogao na nju stupiti i vidjeti što se tamo događa. No, vide mještani na desetke šlepera koji voze kroz mjesto jer, tvrde, dotični protuzakonito sječe šumu. ''Svaki dan je prolazilo najmanje 20 šlepera, stalno su se mimoilazili. Jer sad ako je kupio zemlju i ako tu ima nekih drva da može izvući, odmah ide drugi dan izvlači, prodaje'' kazala je mještanka.

image
Bivši policajac Ivo Ivezić
Provjereno/Nova TV

Na toj količini drvne mase, tvrdi druga sugovornica, zaradit se može do pola milijuna kuna, a po zakonu sva zarada od drvne mase odnosno sječe s državnih parcela ide pola u državni proračun, pola u Hrvatske šume. Zbog toga, navodi, on i ne pušta mještane na njihove parcele, a kako bi sakrio tragove, sustavno ih maltretira. Puštena stoka s njegovih parcela radi mještanima štetu, snima susjede dronom na njihovom privatnom posjedu, njegovi psi napadaju i grizu mještane koji zbog svega žive u strahu - a njemu nitko ništa ne može, pa čak ni policija koju uporno zovu. ''On je policiju istjerao iz kuće, galamio na njih'' ističe sugovornica.

image
Isječak iz emisije Provjereno

Sve je kulminiralo kada je zatočio bračni par na njihovoj parceli koju je ogradio i prijetio im da mu ju prodaju, kunu po kvadratu. ''Imao je kolac u ruci, kružio je oko auta. Onda je on rekao nećete izaći živi odavde dok mi to ne prodate. Donio je i ugovore da mi to njemu potpišemo i da će nam dati kunu po kvadratu. On je cijelo vrijeme prijetio da će nas pobiti!'' ispričala je sugovornica.

image
Isječak iz emisije Provjereno
Provjereno/Nova TV

Kako je ispričao reporterki Emi Branici, kupio je, a nešto unajmio – tri milijuna četvornih metara zemlje. ''Svake godine se kupuje negdje do 50 jutara, poljoprivrednog zemljišta, svake godine.'' kaže Ivo Ivezić te tvrdi kako tu nema zarade, a zatim priznaje da je milijunaš.

image
Bivši policajac Ivo Ivezić
Provjereno/Nova TV

Na koji način je umirovljeni policajac postao vlasnik polovice sela, odakle mu financije za kupovinu zemlje te što se krije iza cijele priče, istražuje Provjereno u ovotjednoj emisiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2023 01:17