POVRATAK U POLITIKU

Bivši predsjednik Mesić kandidirat će se za gradonačelnika Zagreba?

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Bivši predsjednik Stjepan Mesić najavio je mogućnost povratka u politiku. U razgovoru za Novu TV Mesić je rekao da nije isključeno da se kandidira za gradonačelnika Zagreba na sljedećim lokalnim izborima.

- Već prije sam govorio da se više ne želim baviti dnevno političkim pitanjima, ali došlo je nekoliko grupa k meni s prijedlogom da se kandidiram, i to isključivo za gradonačelnika Zagreba. Bio sam i gradonačelnik, i predsjednik parlament, šef vlade, predsjednik republike i predsjednik Jugoslavije. Valjda računaju da je moguće da budem gradonačelnik Zagreba - našalio se Mesić. Na pitanje je li isključena ideja kandidature Mesić je odgovorio da ništa u politici nije isključeno.

- Ako bi se odlučio za kandidaturu, prethodno bih morao provesti malo veće konzultacije - naglasio je bivši predsjednik.

Mesić je komentirao izjavu Borisa Tadića, koji je rekao da “do dolaska Josipovića bio usamljen u načinu da drugačije vodi politiku na ovim prostorima”.

- Vjerojatno mu se u razgovoru malo omaklo - rekao je Mesić dodajući da je on otvorio prostor za suradnju sa Srbijom.

- Ja sam s tom ralicom kroz snijeg došao do Srbije, do Crne Gore, do Kosova. Razgovarao sam sa svima u regiji. Otvarao sam Hrvatsku prema regiji i regiju prema Hrvatskoj. To su dnevne poruke koje ne znače puno - izjavio je Mesić dodajući da mu je drago da se Tadić zalaže za relaksirane odnose i rješavanje otvorenih pitanja koje imamo. Što se tiče diskriminacije srpskih poduzetnika, rekao je da općenito u Hrvatskoj vladaju birokratske barijere prema svim poduzetnicima jer vlada antipoduzetnička klima.

- U Hrvatskoj, na žalost, nema zadovoljnog stranog ulagača - istaknuo je.

Na pitanje kako gleda na vladin program gospodarskog oporavka, izjavio je da je plan dobar, ali je samo najavljen.

- Treba detektirati što je usporavalo naš rast, treba ispraviti sve što je napravljeno krivo. Poljoprivredna i industrija su uništene. Hrvatsku treba reindustrijalizirati na jednoj višoj tehnološokoj osnovi. Zato treba kapitala, treba otvarati prostor za investicije, treba raditi regulativu da svijet bude motiviran za ulaganje u Hrvatsku - rekao je.

Pohvalio je Vladinu borbu protiv korupcije, istaknuvši da ona teče dobro zahvaljujući nadležnim institucijama i premijerki Jadranki Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:03