LOKALNI IZBORI

Bivši predsjednik Stipe Mesić došao u Pulu podržati kandidaturu Borisa Miletića

Komentirao je i prepirku Milanovića i Plenkovića: ‘Oni su poput dva jarca koji se bore na brvnu. Sad bi trebali početi raditi‘
Stipe Mesić u Puli podržao Borisa Miletića
 Jutarnji.hr

Bivši predsjednik države Stjepan Mesić danas je u Puli komentirao da su aktualni predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković poput dva jarca koji se bore na brvnu te da su dokazali da jedan i drugi vrhunski intelektualci, ali da bi sada trebali početi raditi da ljudima u državi bude bolje.

- Svaki drži svoju poziciju, ali to ne znači da će prijeći na drugu stranu. Slažem se da se kaže što čovjek misli, ali je došlo vrijeme da se napravi iskorak. U Hrvatsku moraju dolaziti državnici s kojima se može uspostavljati veza koja može koristiti hrvatskom gospodarstvu. Isto tako i hrvatski premijer i predsjednik moraju ići u druge zemlje zbog gospodarskih i državnih razloga. Tko što je tko rekao, rekao je. Dobro je da ljudi znaju tko što zna jer su se sada ova dva dokazivali što sve znaju. Vidjelo se da su intelektualci koji puno znaju, ali sada treba vidjeti što će napraviti jer su izabrani ne da pričaju ljudima što znaju, nego da naprave taj korak koji će ljudima osigurati bolji život. Predugo su se zadržali na međusobnom hrvanju i dokazivanju. To je prošlost. Sada treba napraviti ono što je korisno za ovu zemlju, poručio je Mesić koji je u Pulu došao kako bi podržao IDS na lokalnim izborima, točnije Borisa Miletića za župana te Elenu Puh Belci za gradonačelnicu Pule. Kazao je da mu je Miletić prijatelj i da voli Istri i da je to glavni razlog njegove podrške.

image
Stipe Mesić u Puli podržao Borisa Miletića
Jutarnji.hr

- Znam da bi Boris pobijedio i da nisam došao, ali sam došao jer smo prijatelji i da vidi da sam njegovoj strani. On je za demokraciju, dobro je politički orijentiran te je za razvoj Istre. Istra je uvijek prednjačila u civilizacijskom smislu, posebno od kada se Hrvatskom osamostalila. Ona je i u gospodarskom smislu napravila puno. Istra je oaza u odnosu na ono što se u Hrvatskoj događalo. Ona divlja i kriminalna privatizacija. Puno toga je Istra preživjela i napravila što mnogi u Hrvatskoj nisu. Puno je napravila i u obrani Hrvatske. Tamo gdje su bili istarski borci, nije bilo zločina. I rat se može voditi,a da se ne čine zločini, kazao je Mesić i dodao kako je Istra primjer čak i Europi. Pojasnio je da se Istra borila za ono što Europu tek očekuje.

- Europa će biti kontinent regija, a Istra je u tom smislu napravila više iskoraka, kazao je bivši predsjednik koji se osvrnuo i na antifašizam.

- Boris je i antifašist. A mnogi danas u Hrvatskoj ne znaju, da je cijela Europa antifašistička. Imam danas u Hrvatskoj one koji razmišljaju na način prošlih vremena. Imate falsifikatore povijesti. U tom smislu nema problema u Istri, ali ima u ostalom dijelu Hrvatske. Vi danas imate politička strašila koja istražuju kako je Jasenovac radio i poslije rata. To je notorna laž. Poslije proboja zatvorenika iz Jasenovca, ustaše su poubijali one koji su ostali i razorili i razminirali Jasenovac. Logora više nije bilo. Poslije rata dolaze njemački zarobljenici koji čiste logor, a seljaci iz okolice odvoze sebi kući građevinski materijal budući da su im kuće bile srušene i spaljene. To nema veze s logorom. Ali hrvatska Vlada plaća ta strašila da pišu te gluposti, kazao je Mesić.

Miletić je kazao kako je Mesić uvijek je imao razumijevanja za Istru i njene specifičnosti, a ovjekovječen je i prijatelj Istre odlukom skupštine Istarske županije kao počasni građanin županije.

- Veliko političko iskustvo nama puno znači, zaključio je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:27