INTERVJU ZA N1

BIVŠI PREDSJEDNIK STJEPAN MESIĆ 'Predsjednica je estradizirala funkciju, a Milanović je fajter. Ipak, još je jedan kandidat vrlo važan...'

Stjepan Mesić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra kako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović estradizirala funkciju, a kome namjerava dati svoju podršku u utrci za Pantovčak otkrit će tek u drugom krugu.

Naglasci su to iz intervjua kojeg je Mesić dao N1 Televiziji, a u kojem se osvrnuo na sve trenutno ključne kandidate za predsjednika Republike.

Na pitanje tko su po njemu, od svih ponuđenih, trenutno najozbiljniji kandidati Mesić je nabrojio tri imena, ali i ponudio jedno novo.

- Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro, ali sad se pojavljuje jedan dosta ozbiljan ne samo političar, nego i znanstvenik, on je iz akademske zajednice, Simonić, bivši ambasador u Kini i puno inicijativa koje dolaze iz Kine je njegovom zaslugom, tako da može se i on još uključiti u ovu utrku - rekao je Mesić.

Problem predsjedničkih ovlasti

Komentirao je i obećanja aktualne predsjednice prilikom pobjede na prošlim izborima.

- Pa mislim da stara obećanja nisu na mjestu, Kolinda Grabar Kitarović je obećala da će Hrvatska biti najbogatija država u svijetu i Europi. Ona se kasnije ispravljala da nije mislila da će se to dogoditi za jednoga mandata. To se ne može dogoditi u ovom tisućljeću, a ne u ovom stoljeću, tako da bi bilo dobro da se kandidati drže obećanja koja mogu ispuniti - rekao je Mesić za N1.

Iako to nije nedvosmisleno rekao, stekao se dojam da predsjednik Mesić načelno podržava inicijativu Miroslava Škore o povećanju ovlasti predsjednika.

- Možda je on dao jedno objašnjenje koje se na razne načine tumačilo, ali da treba biti nešto više ovlasti predsjedniku, meni je recimo bio problem, ako Sabor donosi jednu odluku, ja ga moram potpisati kao predsjednik, dakle, nemam pravo staviti veto na zakon, a onda pošto zakon ode u primjenu, tek onda mogu tražiti Ustavni sud da reagira. To je samo onda razvlačenje problema. Problem je onda kad se donosi jedan zakon, ako smatraš da nije ustavan, da nije u skladu s Ustavom, onda staviš primjedbu, veto i stvari se onda rješavaju - rekao je Mesić.

O Škori je rekao i kako je on "ličnost" o kojoj se mora voditi računa. Komentirajući njegove izjave o Jasenovcu, bivši je predsjednik poručio kako o njima ne treba ni razgovarati.

Predsjednica kao navijačica i pjevačica

- Neki to žele preuveličati, sigurno da to nisu stvarne brojke, ali ovo što je utvrđeno je utvrđeno. Nema se tu što više utvrđivati. U Jasenovcu su poginuli i ubijeni oni koji nisu bili krivi, u Bleiburgu se predala kvislinška vojska. Zašto se ide u Bleiburg? Zbog kojih žrtava? U Bleiburgu nitko nije poginuo. Neka bude vjerski obred za one koji su na Križnom putu umrli ili poginuli, ali to ne može biti nešto gdje država mora sudjelovati - rekao je Mesić u intervjuu N1 Televiziji.

Nadalje je istaknuo kako sv navedeni kandidati imaju realne šanse za pobjedu, dodavši da kod Milanovića vidi veliku promjenu.

- On je fajter. Predsjednica je funkciju estradizirala, što na prvu izgleda dobro, navijačica, pjevačica, što dobro izgleda za opću upotrebu, ali možete li zamisliti Angelu Merkel da dođe na utakmicu s dresom njemačke reprezentacije? Jasno da ne možemo. Ali reći da smo bili iza Željezne zavjese? Ona kao diplomatkinja, predsjednica, mora znati da je Jugoslavija potpisala Balkanski pakt s Grčkom i Turskom 1954. godine. Dakle, Jugoslavija potpisuje s dvije članice NATO pakta, dakle, prislanja se na NATO pakt. Ona je trebala 10 puta provjeriti prije nego je rekla, jer kako je mogla putovati u Ameriku, ako smo bili iza Željezne zavjese - pitao se Mesić, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:54