REAKCIJE

BIVŠI PREMIJERI PODRŽAVAJU POTEZ PREMIJERA PLENKOVIĆA Gregurić, Valentić i Mateša se zalažu za suradnju s oporbom 'dok se zemlja ne stabilizira'

Da ima pameti u strankama, dogovor o zajedničkom rješavanju važnih problema mogao bi se postići, smatra Gregurić
 HANZA MEDIA

Burne političke dane prate i bivši hrvatski premijeri iz devedesetih, Franjo Gregurić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša. Sva trojica tvrde da premijeru Andreju Plenkoviću u situaciji u koju je dovedena Vlada nije preostalo ništa drugo do smjene trojice ministara koji su odlučili “izaći iz tima”.

“Činjenica je da je koalicija HDZ-a i Mosta, nažalost, bila neučinkovita. Trzavice su stalno postojale, odnosno od početka rada Vlade. Plenkovićeva je reakcija zato bila logična jer očito dalje nije išlo”, smatra Gregurić.

“Da ima pameti i da nema u svakoj stranci, od SDP-a do drugih stranaka, uključujući HDZ, dva-tri, da tako kažem, vuka, dogovor o zajedničkom rješavanju važnih problema mogao bi se postići. Osobita je odgovornost na tri najveće stranke - HDZ-u, SDP-u i HNS-u. No, bojim se da takvo političko jedinstvo nije realno jer u vrijeme kad sam bio premijer bilo je ratno stanje i pitanje hoćemo li preživjeti ili ne”, kaže Gregurić koji ne odustaje od zagovaranja političkog jedinstva u Hrvatskoj dok se “država ne stabilizira u svim segmentima”.

Dodaje da ekonomska situacija u Hrvatskoj, kao i zbivanja u EU-u te u našem okruženju, objektivno i dalje zahtijevaju više jedinstva barem u rješavanju temeljnih problema, u čemu bi najveće stranke morale postići jedinstvo i dogovoriti se.

“Volio bih da se to dogodi, mislim da bi Plenković na to bio spreman, ali nisam siguran da bi to prihvatili jastrebovi u SDP-u, pa ni u HDZ-u. Iz riječi koje upotrebljava dio tih ljudi vidi se da ne razumiju da bit politike nije samo u funkciji stranke nego prije svega građana. Cijela Hrvatska veličine je predgrađa Londona ili Moskve, a mi se toliko međusobno ‘glođemo’ i tražimo mane političkog protivnika umjesto da tražimo ono što je dobro. Nemam informaciju o tome što se točno zbiva, odnosno kakvo je stanje na političkoj sceni, ali mogu reći tek kao ‘mali Ivica’ da bih bio sretan da se hrvatski političari konačno dogovore za boljitak zemlje, ali znam da je to vrlo teško postići”, zaključuje Gregurić.

I za mnoge najuspješniji hrvatski premijer Nikica Valentić daje podršku Plenkoviću.

“Premijer je pokazao odlučnost i to je vrlo bitno za funkcioniranje države. No, bilo bi dobro da Vlada ima stabilnu većinu jer manjinske vlade imaju bitno sužen prostor djelovanja i funkcioniraju samo u izvanrednim okolnostima”, smatra Valentić.

“Činjenica je da je Vlada tim i logično je da funkcionira jedinstveno. No, kad toga nema, premijer mora riješiti situaciju, što je Plenković i učinio. Ono što me brine je da smo stigli tek pred vrata krize koju je izazvala situacija s Agrokorom. Ona će imati reperkusije na mnoge druge tvrtke dugoročno, a onda i na ukupno hrvatsko gospodarstvo koje se tek počelo izvlačiti iz krize. Svi politički akteri trebali bi shvatiti ozbiljnost i moguću pogubnost nedovoljnog i nepravovremenog djelovanja. Drugim riječima, to traži puni angažman svih političkih opcija na hrvatskoj političkoj sceni koje bi morale pomoći da se izađe iz krize”, kaže Zlatko Mateša. Dodaje da kad postoji tako velika opasnost, sve ostalo oko čega se političari nerijetko spore treba biti u drugom planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:51