BORIS ANIĆ

Bivši ravnatelj Klasične gimnazije zgrožen Milanovićem, a nema lijepih riječi ni za upravu škole: ‘Žalosno...‘

Nikakvu službenu reakciju zasad nismo dobili od Klasične gimnazije, škole čija je profesorica bila dugogodišnja djelatnica

Klasična gimnazija Zagreb, Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Brojne reakcije prosvjetnih djelatnika stigle su nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović umirovljenu nastavnicu iz matematike koja je predavala njegovu starijem sinu u Klasičnoj gimnaziji - a koja je za Jutarnji list potvrdila kako je Sanja Musić Milanović i za njega prije osam godina tražila veću ocjenu - nazvao "protuhom" i "lažljivicom".

Službeno je reagiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, udruga "Školska zbornica", predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja, šef školskog sindikata Preporod, kao i predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama. Svi su osudili ovaj skandalozan istup predsjednika. No, nikakvu službenu reakciju zasad nismo dobili od Klasične gimnazije, škole čija je profesorica bila dugogodišnja djelatnica.

Boris Anić, profesor i bivši ravnatelj Klasične gimnazije u Zagrebu smatra kako je to žalosno.

- Žalosno je što Klasična gimnazija nije službeno odgovorila na izjavu predsjednika Republike Hrvatske o našoj kolegici. Nastavnici Klasične gimnazije svakako daju podršku kolegici u mirovini i zahvaljujemo na primljenoj podršci - kaže Boris Anić.

Dodaje kako je i Ministarstvo znanosti jučer izjavu predsjednika ocijenilo kao neprimjerenu, na čemu zahvaljuju, međutim, Anić upozorava kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja Klasičnoj gimnaziji svojom administrativnom odlukom o smanjenju razreda, kao i još nekim školama za koje interes djece za upis itekako postoji, šalje drugačiju poruku nastavnicima.

- Dugogodišnji kvalitetni djelatnici u našoj školi tom odlukom postaju tehnološki višak, a nastavnici koji su uložili ogroman trud i ostvarili vrlo kompleksan Erasmus plus projekt ozbiljno gube satnicu tim potezom. A sada je inspekcija predložila i kažnjavanje nastavnice za ocjenu koju smatraju pravovaljano zaključenom. Sve to povodom 415. obljetnice škole, proslavljene ove godine - poručuje ovaj bivši ravnatelj Klasične gimnazije.

Uvrede na požarištu

Predsjednik Milanović, podsjetimo, prilikom obilaska požarišta u Zatonu jučer je, odgovarajući na pitanja novinara o pisanju Jutarnjega lista o slučaju podizanja ocjena u Klasičnoj gimnaziji nakon maila njegove supruge ravnateljici, rekao da Jutarnji "citira nekakvu anonimnu profesoricu u penziji". Pritom nije odgovorio na pitanje je li njegova supruga, osim što je slala mail i dolazila u školu i zvala ravnateljicu na telefon, samo nekoliko sati nakon zaključenja ocjena, koje su šest dana nakon zadnjeg sata, promijenjen iz četvorki u petice iz matematike i latinskog jezika.

- Štite identitet nekakve lažljivice, ali identitet djeteta, to nije bitno. Mi, naravno, znamo tko je ta protuha, ona je slala po 14 djece na popravni ispit. Toliko o profesorima - rekao je Milanović.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osudilo je uvrede predsjednika Republike izrečene na račun jedne umirovljene profesorice.

- To su apsolutno neprimjerene reakcije i kvalifikacije, a pogotovo one upućene jednoj dugogodišnjoj prosvjetnoj radnici - priopćili su iz Ministarstva.

Zgranuta Školska zbornica

Školska zbornica, grupa koja okuplja preko 20.000 djelatnika u školi, priopćili su, najblaže rečeno, zgranuta je ovakvim postupkom.

- Na grub i neprimjeren način napali ste nastavnicu u mirovini koja je predavala vašem starijem sinu. Od predsjednika jedne države očekuje se da poštuje i štiti dostojanstvo svih njezinih građana, a ne da ih naziva "protuhama". Kakva god bila ta umirovljena nastavnica matematike, nije zaslužila takav tretman od jednog predsjednika - poručili su.

Dodali su da je kao predsjednik dužan poštivati Ustav i štititi ugled i čast svakog građanina, a da on kao predsjednik treba dati primjer da se učitelje i nastavnike treba uvijek poštivati.

- A vi radite suprotno. Štoviše, novim mladim generacijama dajete primjer kako učitelje i nastavnike koji su strogi i koji imaju visoke kriterije treba nazivati "protuhama" i javno vrijeđati. Ako je takav način komunikacije prema građanima države kojoj ste predsjednik rezultat vašeg odgoja i obrazovanja, onda vam se najdublje ispričavamo što vas nismo bolje naučili i odgojili - ustvrdila je Školska zbornica.

Suficit prostakluka

Željko Stipić, predsjednik Preporoda, poručio je pak kako Milanović ne pokazuje koliko je moćan nego koliko je prost.

- Inače moj je dojam da on već duže vrijeme manjak moći pokušava nadoknaditi viškom prostakluka. Više čak i od Milanovićeve izjave mene brine broj onih koji ovoj uvredi povlađuju ili u njoj ne vide ništa problematično - komentirao je Stipić.

I predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, Suzana Hitrec, osudila je izjavu jer smatra da je ovo primjer obezvrjeđivanja rada nastavnika s pozicije visoke funkcije u državi.

- Smatram da nije primjereno nazivati bilo koga od ljudi koji rade u školi protuhama i lažljivcima - rekla je Suzana Hitrec.

Na Milanovićevu izjavu reagirala je i predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nada Lovrić.

- Umjesto isprike zbog postupanja užeg člana obitelji, umjesto zaštite digniteta i integriteta nastavnika u Hrvatskoj, nastavnike se naziva protuhama jer ukazuju na probleme obrazovnog sustava, ali i na nedopustive pritiske koje u svom radu doživljavaju – poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:10