OZBILJNE PRIPREME

Bivši SDP-ovci predvođeni Davorom Bernardićem prvo osnivaju udrugu, a onda i stranku

Namjera je do kraja godine imati novu stranku s riječju socijaldemokrati u nazivu

Davor Bernardić

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborski Klub socijaldemokrata, kako su sebe nakon isključivanja iz SDP-a nazvali nekadašnji SDP-ovci predvođeni Davorom Bernardićem, ovog će mjeseca osnovati udrugu, a ta bi udruga do kraja ove godine trebala prerasti u političku stranku.

"Proces stvaranja nove stanke trebao bi se odvijati u dva koraka - sad već u siječnju, kad počne novo zasjedanje Sabora, namjeravamo osnovati udrugu, a zatim do kraja ove godine i stranku. I udruga i kasnije stranka u nazivu će nositi riječ socijaldemokrati, ali puni naziv udruge ne mogu otkriti", rekao nam je sugovornik iz reda Kluba socijaldemokrata koji je želio ostati neimenovan.

Posljednje pripreme za osnutak udruge, uvjeravaju nas bivši SDP-ovci, pri samom su kraju.

"Ovih se dana završavaju i bruse osnivački akti udruge. Vjerojatno već ovaj tjedan, pozvat ćemo na brifing novinare kako bismo ih upoznali s planiranim potezima", kaže isti izvor.

Obistine li se te najave, Hrvatska bi na sljedećim parlamentarnim izborima mogla imati još jednu stranku sa socijaldemokratskim predznakom u imenu. Na pitanje zašto odmah ne osnuju stranku, već najprije osnivaju udrugu, kažu kako žele vidjeti koliko ljudi bi im se željelo priključiti na terenu.

"Stvaranje stranačke infrastrukture je spor i mukotrpan posao i ne bismo htjeli biti od onih stranaka koje su plesale samo jedno ljeto. U odnosu na te stranke koje su brzo nestajale, imamo niz prednosti - s 18 zastupnika najveći smo saborski oporbeni klub, što nam daje vidljivost na nacionalnoj političkoj sceni, imamo potpredsjednika Sabora i predsjednička mjesta u sedam saborskih odbora i vrlo smo homogeni".

Nastavit će, kažu, politički djelovati na idejama na kojima su i izabrani u Sabor, a na pitanje tko će im biti članovi, naš sugovornik odgovara: "Računamo na one koji su iz SDP-a izbačeni, ili su iz njega sami otišli, ili će tek otići, ali i na nove ljude. Već 18. siječnja organiziramo prvi u nizu okruglih stolova. Tema će biti prekarni rad u Hrvatskoj", kaže sugovornik iz Kluba socijaldemokrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:44