MARIO MILIČEVIĆ BAJA

Bivši šef ATG HVO-a optužen za ratne zločine

 Damjan Tadić/CROPIX

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv Marija Miličevića Baje, nekadašnjeg zapovjednika Antiterorističke grupe (ATG) HVO-a zbog ratnih zločina nad zarobljenim bošnjačkim civilima koji su korišteni kao živi štit tijekom rata u Mostaru.

Miličević, koji je nastanjen i živi u Hrvatskoj, a bio je osuđen radi otmice bivšeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva Ante Jelavića u Zagrebu, po navodima optužnice Državnog odvjetništva BiH tereti se da je kao zapovjednik ATG "Benko Penavić" zapovijedao te osobno sudjelovao u ratnim zločinima u sklopu navodnog širokog, rasprostranjenog i sustavnog napada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) protiv bošnjačkog civilnog stanovništva.

Pojašnjava se da je Miličević zahtijevao da pripadnici ATG "Benko Penavić", a nekada i osobno, izvode zatvorenike, civile bošnjačke nacionalnosti iz zatvora Heliodrom i dovode na prinudne radove te u živi štit, na prvu crtu bojišnice između Armije BiH i HVO-a, dok su borbe bile u tijeku.

Na taj je način na prvoj borbenoj crti 20 zatvorenika-civila bošnjačke nacionalnosti ranjeno, 5 ih je poginulo, dok su 5 zatvorenika tjelesno zlostavljali pripadnici ATG "Benko Penavić".

Postrojba ATG "Benko Penavić" je bila postrojba koja je djelovala na području Mostara u sklopu Kažnjeničke bojne kojoj je zapovijedao Mladen Naletilić Tuta, koji je pred Haaškim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima, dok je njegov prvi suradnik Vinko Martinović Štela osuđen na osamnaestogodišnju kaznu zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:22