BANKARSKA AFERA

Bivši šef BLB-a: Za Hypo smo Haideru dali 5 milijuna eura mita

Pretpostavlja se da se Werner Schmidt novim iskazom spasio od sigurnog uhićenja

ZAGREB - Werner Schmidt, bivši šef Bavarske Landesbanke (BLB), koja je pretrpjela ogromnu štetu, oko 3,7 milijardi eura, zbog kupnje koruške Hypo Group Alpe Adria, prilikom drugog ispitivanja u nadležnom tužiteljstvu u Münchenu ipak je “progovorio” i tako se, po svemu sudeći, spasio od uhićenja.

Ranije je Schmidt tvrdio kako je priprema preuzimanja Hypo banke započela u proljeće 2007. godine. Sada je potvrdio da je sve ipak počelo mjesecima ranije, 14. prosinca 2006.

Propala kupnja Bawaga

Tog dana objavljeno je da BLB nije uspjela kupiti austrijsku Bawag banku , a istoga dana Schmidta je nazvao stari poznanik Wolfgang Kulterer ponudivši mu rezervnu opciju - “svoju” Hypo banku. Na telefon mu se javio i Tilo Berlin ustvrdivši da je BLB-u spreman prodati svoj udio u Hypu. Unatoč tome što su njemački financijski eksperti utvrdili niz nepravilnosti u poslovanju Hypo banke te su interni kontrolori BLB-a odgovarali nadređene od ulaska u taj posao, odlučeno je da se ipak ide u preuzimanje Hypo banke.

Visoka zarada investitora

Usto, morali su koruškom političkom moćniku Joergu Heideru dati mito od pet milijuna eura. Schmidt je opisao kako ga je Heider to osobno tražio u kući Tila Berlina.

U cijeloj priči između 130 i 170 milijuna eura zaradila je skupina investitora oko Tila Berlina, kupivši 25-postotni udio u Hypo banci koji su nakon vrlo kratkog vremena prodali Bavarcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:21