USKOK ISPITAO SVE SVJEDOKE

Bivši šef Gradskih groblja Patrik Šegota nakon mjesec dana pušten iz Remetinca

Osim Patrika Šegote, na slobodu je puštena i njegova suokrivljena sestra Tamara Šegota
Patrik Šegota
 Darko Tomas/Cropix

Bivši šef Gradskih groblja Patrik Šegota i njegova sestra Tamara Šegota, koji su u posljednjoj antikorupcijskoj akciji od sredine srpnja osumnjičeni za primanje mita i za pomaganje u (ne)djelu, nakon mjesec dana provedenih iza rešetaka remetinečkog zatvora, krajem prošlog tjedna pušteni su na slobodu.

Njima je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a s obzirom na to da su u tom periodu ispitani svi predloženi svjedoci, točnije njih 17, ne postoji više zakonska osnova za njihovo pritvaranje.

Boravak u zatvoru

Šegotina odvjetnica Laura Valković potvrdila nam je izlazak na slobodu svojeg branjenika Patrika Šegote, a na upit je li imao pritužbi na boravak u zatvoru odgovara da nema tih saznanja te da je sve proteklo u redu.

Podsjetimo, policija i USKOK sumnjiče Šegotu da je kao voditelj Gradskih groblja, od prosinca 2019. do srpnja ove godine, dogovorio sa sesvetskim poduzetnikom Nenadom Bukovcem (tjedan dana prije akcije uhićenja počinio samoubojstvo op. a.) da će njegovim tvrtkama dodijeliti poslove za Gradska groblja, ali i omogućiti dodjelu zemljišta za postavljanje četiriju montažnih cvjećarnica na Mirogoju. U zamjenu za taj biznis, sumnja se da je Šegota od Bukovca tražio dio ostvarene dobiti, ali i besplatnu izgradnju obiteljske kuće s bazenom na Krku.

Također, istražitelji sumnjaju da je Šegota osigurao Bukovcu da njegove tvrtke imaju najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na Krematoriju, na mrtvačnicama Markova polja i Kašine, ali i na popravcima oštećenja na Mirogoju nakon potresa. Vrijednost dogovorenih poslova bio je, navodno, 3,9 milijuna kuna, od čega je bilo naplaćeno 2,8 milijuna, a Šegota je primio najmanje 673 tisuće kuna mita koje su sjele na račun osječke tvrtke u vlasništvu Tamare Šegote.

Tijekom kolovoza i rujna 2020. Šegota je, sumnja se, u dogovoru s Bukovcem inicirao pokretanje postupka za dodjelu zemljišta za četiri montažne prodavaonice cvijeća, svijeća i suvenira na parkiralištu uz mirogojsko groblje. A radi prikrivanja zakupljivanja mjesta Bukovac je, navodno, od četvero poznanika zatražio da osnuju tvrtke i prijave se na natječaj, a Šegota je skratio rok trajanja javnog poziva. Nadalje, po Šegotinim uputama te su tvrtke zbog nemogućnosti organiziranja poslovanja dale zemljišta u podzakup njegovoj poznanici uoči Svih svetih.

Gradnja kuće

Kuća u Njivicama, iako je formalno u vlasništvu Tamare Šegote, sumnja se da pripada njezinu bratu i da mu ju je besplatno na ime mita sagradila Bukovčeva tvrtka koja se, da se prikrije, proglasila podizvođačem.

Pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić znao je za odnos Patrika Šegote i poduzetnika Nenada Bukovca i time je bio nezadovoljan. Proizlazi to iz snimki tajnih mjera na kojima je zabilježen Bandićev razgovor u kojem je prošlo ljeto jednom od svojih vozača rekao da je Šegotu ulovio u pekmezu: “Točno znam koliko je čvaknuo. Groblja su njegova prćija”.

- Nije problem ako si što uzeo, uzeo si, što nije problem, ali ako si uzeo, a nisi mi rekao… Zamisli majmuna, on u privatnu firmu koja radi za trgovačko društvo u vlasništvu Grada stavi svoju sestru u Nadzorni odbor - rekao je bio Milan Bandić vozaču misleći na drugu Šegotinu sestru koja je bila u NO-u Bukovčeve tvrtke Prigorac građenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:55