MUDRICA

Bivši šef HERA-e ilegalno će dobiti čak 216.000 kuna

ZAGREB - Tomo Galić, nedavno smijenjeni predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), mimo zakona u džep će staviti više od 200.000 kuna, odnosno 12 plaća koje je primao dok se nalazio na čelu te agencije.

Galić je s čelnog mjesta HERA-e smijenjen početkom srpnja, no samo desetak dana nakon toga zaposlio se u sustavu Hrvatske elektroprivrede, točnije u HEP-ovoj tvrtki Obnovljivi izvori, kao samostalni referent.

Posao pa otkaz

No, kako Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti propisuje da se članovi Upravnog vijeća HERA-e ne mogu godinu dana zaposliti u tvrtkama čije poslovanje regulira ta agencija, a HEP spada među njih, Galić je samo nekoliko dana nakon što se zaposlio u HEP-u ondje dobio otkaz.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže Jutarnji list, Galić se u HEP-u zaposlio 21. srpnja (12 dana prije toga Hrvatski sabor razriješio ga je dužnosti predsjednika Uprave HERA-e), no već 29. srpnja, dakle nakon samo osam dana, dobio je otkaz.

Kako je stajalo u obrazloženju, ugovor o radu raskinut je zbog “povrede propisa iz područja radnih odnosa”, tj. zbog zakonskog ograničenja da godinu dana ne može raditi u tvrtkama čiji rad nadzire HERA.

Tada se, međutim, dogodila još zanimljivija stvar. Galić se nakon otkaza u HEP-u ponovno javio u HERA-u i pozvao na zakonsku odredbu kojom, nakon razrješenja s dužnosti, još godinu dana može primati plaću koju je imao dok je bio na čelu HERA-e. Prema neslužbenim podacima, ta je plaća iznosila oko 18.000 kuna neto. Dakle, ne nađe li posao u roku od godinu dana, Galić će od HERA-e primiti oko 216.000 kuna.

Na upit Jutarnjeg lista kako je to moguće, u Uredu za odnose s javnošću Hrvatske energetske regulatorne agencije odgovorili su da je sve u skladu sa Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti i “u skladu s ostalim pozitivnim propisima kojima se reguliraju radno-pravni odnosi”. Međutim, u tom zakonu stoji da pravo na maksimalnih 12 plaća nakon razrješenja s dužnosti član Upravnog vijeća ima samo do trenutka “ostvarivanja plaće po drugom utemeljenju” ili odlaska u mirovinu.

Razrješenje

Kako se Galić samo 12 dana nakon što je razriješen s dužnosti predsjednika Uprave HERA-e zaposlio u HEP-u, jasno je da mu ta prava više ne pripadaju.

Ipak, u HERA-i zakon tumače drugačije, pa će njihov bivši ravnatelj i dalje mjesečno primati 18.000 kuna sve dok ne nađe novi posao, odnosno najdulje do kraja srpnja sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:17