SDP-ov ADUT

Bivši šef Hrvatske lutrije danas je najavio kandidaturu za istarskog župana

Istarski je SDP ovom prilikom najavio da na lokalne izbore u ovoj županiji izlazi samostalno
Danijel Ferić
 Goran Sebelic/Cropix

Bivši šef Hrvatske lutrije SDP-ovac Danijel Ferić najavio je danas svoji kandidaturu za istarskog župana. Ujedno je i to prva istaknuta kandidatura za župana u Istri, a istarski je SDP ovom prilikom najavio i da na lokalne izbore u ovoj županiji izlazi samostalno.

Ferić je, za razliku od vladajućeg IDS-a u Istri, naglasio da će jedna od točaka njegova programa biti promjena županijskog prostornog plana, i to prije svega zbog promjene namjene zemljišta na području bivše pulske vojarne Muzil. Dok se na to državom zemljištu planiraju već godinama turistički projekti i golf igralište, ali dosada niti jedna investitor nije pokazao interes, Ferić želi da se ovaj prostor „oslobodi“ za građane i njihove interese te da se na to područje širi urbano tkivo Pule.

image
Antonella Degrassi i Danijel Ferić
Goran Sebelic/Cropix

- Muzil ću izmjenama županijskog prostornog plana vratiti tamo gdje pripada – građanima i građankama. Neću bježati od Kaštijuna. Toj ću se ekološkoj bombi posebno posvetiti. Tamo je ugroženo zdravlje građana i opstanak okoliša. Odmah ću uspostaviti civilni nadzor. To je pitanje zdravog razuma. Riješit ću problem nedostatka ležajeva u domovima za naše sugrađane treće životne dobi izgradnjom potrebnih domova za umirovljenike. Ulaganjem u dogradnju škola osigurat ću jednosmjensku nastavu, najavio je Ferić novinarima danas u Puli svoj plan i program.

- Njegovat ću turizam, ali ne ovaj kakav imamo danas. Istra se pretvorila u regiju sobarica i konobara. Tome treba stati na kraj. Ne možemo sve temeljiti na betonizaciji i devastaciji prirodnih dobara. Treba nam turizam koji će biti u službi građana i građanki, a ne turizam čiji su sluge Istrijani i Istrijanke. Treba nam turizam koji s pravom može nositi naziv „održiv“, a ne da se ta riječ prostituira bez stvarnog odraza u praksi. Govorim o turizmu koji neće pogodovati krupnom kapitalu, istaknuo je i pojasnio da je projekt Brijuni Riviera promašen projekt.

Po njegovim riječima primjer dobre prakse u turizmu je baljanska tvrtka Mon Perin u čijem vlasništvu sudjeluju građani. Inače, osnivanje takve tvrtke u Balama je potaknuo tamošnji poduzetnik Plinio Cuccurin, koji je i jedan od najvećih vlasnika Mon Perina.

image
Danijel Ferić
Goran Sebelic/Cropix

- Izgradit ću sklonište za napuštene životinje. Istra mora imati utočište za napuštene duše. Pustit ću medije da rade svoj posao. Slobodno novinarstvo je uvjet za bolje društvo. Okosnica programa bit će politike koje u fokusu imaju obrazovanje, socijalu, zaštitu okoliša, gospodarstvo i kohezijske EU fondove. Nećemo, dakle, kao neki, obećati gradnju Guggenheim muzeja, ali budite sigurni da zbog toga kultura, poljoprivreda, ribarstvo i zdravstvo neće biti zapostavljeni. Obećati mogu svašta. Ali, već sam rekao, od mene nećete slušati nebulozna i nerealna obećanja ili obećanja koja nisu u ingerenciji župana poput dogradnje Istarskog ipsilona i druge cijevi tunela Učka. Neću se hvaliti projektima kojima nisam, niti mogu doprinijeti. To nije pošteno. Nije fer. No to ne znači da neću imati stav o svim relevantnim pitanjima važnim za građane i građanke Istre. Trebat će vremena, ali kad pobijedim, Istru ćemo vratiti svim građanima i građankama, ne samo podobnima i ne samo onima sa stranačkom iskaznicom. Istra će zaista postati regija jednakih šansi za sve, poručio je Ferić.

image
Antonella Degrassi
Goran Sebelic/Cropix

Za njegovu zamjenicu kandidirana je Antonella Degrassi kao predstavnica talijanske nacionalne manjine.

- Kao zamjenica župana baviti ću se društvenim djelatnosti na način da ćemo pokušati sve primjere dobre prakse koje smo postigli u našim općinama i gradu u kojima SDP obnaša vlast prenijeti na cijelu županiju uz naravno i ostale dobre projekte. Za početak ćemo se kao tim fokusirati na najosjetljivije skupine u našem društvu, a to su naša djeca i naši umirovljenici, kazala je.

Predsjednik istarskog SDP-a umaški gradonačelnik Vili Bassanese tom je prilikom rekao kako želi raditi u Istri u okruženju promjena i podrške gdje svi imaju jednaku šansu i gdje je jedini kriterij uspjeha osobni rad i kompetencije.

- To je jedini zalog i formula za perspektivu i bolji život građana Istre. Konačno želim župana sa stavom koji će nam to i omogućiti. Zbog toga smo mi danas ovdje da bi vam predstavili našeg kandidata za župana i zamjenicu koji će uz podršku SDP-a na cijelu Istru prenijeti sve naše primjere dobre prakse koje smo ostvarili u općinama i gradu u kojima SDP obnaša vlast. Naši rezultati i standardi koje smo postigli iznad su prosjeka Istarske županije, po njima smo prepoznati i u Europi, upravo nam takva rješenja i projekti sigurnost, perspektive i bolji život, zaključio je.

image
Sanja Radolović
Goran Sebelic/Cropix

Istarska saborska zastupnica iz redova SDP-a Sanja Radolović nada se da će se Ferić kao budući župan brinuti o cijeloj Istri.

- Sada je proračun Istarske županije rezervni proračun Grada Pule što ne bi trebalo tako biti iako bi ona kao stanovnica Pule trebala biti zadovoljna s tako postavljenim stvarima. Danijela Ferića poznajem niz godina jer smo surađivali u radu gradske organizacije SDP Pule i mogu reći kako se dokazao u političkom kao i u poslovnom radu gdje su iza njega ostali hvale vrijedni rezultati. Zna kako funkcioniraju sve razine lokalne vlasti jer je aktivni gradski vijećnik, bio je županijski vijećnik te ima iskustva iz privatnog sektora što ga čini kompetentnim za obavljanje funkcije župana na dobrobit stanovnika Istre, rekla je Radolović.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Sanja Radolović
Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:54