KIRURZI U ČIZMAMA

BIVŠI ŠEF KB-a DR. ŽELJKO VIDAS OPTUŽUJE SADAŠNJEG ZBOG NEZAKONITOG OTKAZA “Ravnatelj Merkura dao mi je otkaz iako su sve njegove optužbe laž”

Dr. Željko Vidas
 HANZA MEDIA

“Presađivanje bubrega liječnički tim dovršio je u gumenim čizmama”, naslov je članka koji je uz popratne fotografije objavljen 5. listopada prošle godine u Jutarnjem listu.

Naime, nešto poslije ponoći 4. listopada usred operacije pukla je cijev. Voda je curila po operacijskoj sali, a pacijentica je bila otvorena na stolu. Zavladala je panika zbog straha od strujnog udara. Operacija se na brzinu privodila kraju, a sisaljkama koje služe za usisavanje krvi usisavala se voda. Plahtama se pokušavao spriječiti prodor vode, a mlađi je kirurg francuskim ključem pokušavao zatvoriti ventil.

Bez dokaza

Sljedećeg dana Jutarnji list dobio je fotografije s “operacije u gumenim čizmama”. Za slanje fotografija optužen je bivši ravnatelj i glavni operater dr. Željko Vidas, zbog čega je dobio opomenu pred otkaz iako nije bilo nikakvih dokaza da je poslao fotografije, a usto nije bio jedina osoba koja je prisustvovala operaciji i mogla raspolagati fotografijama.

U međuvremenu, 28. travnja. 2017. Vidas zaista dobiva otkaz.

- U sali je bilo desetak osoba i zaista ne znam zašto sam ja optužen da sam proslijedio fotografije. Uostalom, moj tim i ja bili smo doslovno životno ugroženi jer je moglo doći do strujnog udara. Umjesto isprike poslodavca, dobio sam opomenu pred otkaz. Usto, ravnatelj je danima obmanjivao javnost da je pacijentica dobro, a ja odgovorno tvrdim, za što postoji i dokumentacija, da je imala komplikacije, i to redom krvarenje, sepsa i posljedično kardijalno pogoršanje isključivo zbog uvjeta u kojima je operirana - navodi Vidas.

U opomeni pred otkaz, a poslije i u obrazloženju otkaza, koji potpisuje ravnatelj Marko Starešinić navodi: “Kao i svaki zaposlenik bili ste dužni štititi ugled poslodavca, kao i čuvati tajnu, sve ono što ste saznali u obavljanju posla”.

Upitni razlozi

Vidas u obrazloženju otkaza dobiva i druge prigovore za “redoviti otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika”. Među ostalim na teret mu se stavlja da nije sudjelovao u radu Stručnog vijeća, odnosno da ne prisustvuje sjednicama. U obrazloženju otkaza stoji da je Vidas 26. studenoga 2014. imenovan članom i da nije ispunjavao svoje obveze.

Vidas i ove navode opovrgava.

- Ovo je potpuno netočan i paušalan navod jer nisam potpisao nikakav ugovor o radu na mjestu v. d. voditelja Odjela za urologiju i transplantaciju bubrega. Naprosto ne postoji nikakav potpis jer sam aneks odbio potpisati 18. svibnja 2016. Samim time ne samo da nisam imao obvezu prisustvovati nego čak nisam imao ni pravo biti na Stručnom vijeću - navodi Vidas.

Hanza Media

Ravnatelj ga optužuje i da nije prisustvovao jutarnjim transplantacijskim sastancima, na što Vidas odgovara da o tome ne postoji nikakva odluka.

- Još jedna u nizu laži. Uopće ne postoji obveza ni po jednom pisanom pravilu da se prisustvuje sastanku - kaže Vidas i dodaje da je svako jutro imao sastanke sa strukom, što su njegovi kolege spremni posvjedočiti.

Jedan od razloga otkaza je i nepridržavanje financijskog limita Odjela za urologiju i transplantaciju bubrega.

- To je potpuno netočno. Početkom lipnja lani slao sam dopis ravnatelju s prigovorom na limit jer ono što smo dobivali bilo je nedostatno za bilo kakav rad - napominje Vidas.

Optužuje ga se i za svađe s kolegama te da je nekolicina pacijenata imali prigovore na njegov rad.

- Ravnatelj KB-a Merkur bio sam osam godina, obavio sam više od 500 transplantacija, osim toga prvi sam, uz ostalo, u Hrvatskoj odradio unakrsnu transplantaciju i transplantacije nepodudarnih krvnih grupa - kaže Vidas i dodaje da u karijeri nije imao tužbu zbog nesavjesnog liječenja. Stoga smatra da je njegov otkaz isključivo iz neprofesionalnih i političkih razloga. - Kada ste čuli da je netko od liječnika dobio otkaz? Ja se ne sjećam, a meni se uručuje otkaz zbog niza neistina. Nikakvu povredu nisam napravio. Očito upravu bolnice ne interesira što gubi liječnika i što pacijenti ostaju zakinuti - kaže Vidas.

Ravnatelj Starešinić tvrdi da je u obrazloženju navedeno sve što je krivo napravio. Pojašnjava da je riječ o gruboj povredi iz radnog odnosa, zbog čega je dobio dva upozorenja pred otkaz.

Nema postupka

- On je odbio obavljati preglede i liječničke zahvate koje je trebao. Za to smo dobili pritužbe pacijenata - navodi Starešinić i dodaje da je tako ugrozio sigurnost i prava pacijenata.

- Grubom povredom iz radnog odnosa imao je čak uvjete za izvanredni otkaz. To su razlozi i ništa drugo. To što kaže da nije potpisao ugovor za v. d. također je neopravdano jer je potpisivao dokumente i primao naknadu na plaću - zaključuje Starešinić i dodaje da nitko ne zabranjuje Vidasu da dokaže suprotno.

- Prigovori pacijenata definitivno nisu opravdani i ja nisam odbijao posao, a kamoli ugrozio nekoga. Protiv mene se ne vodi nikakav postupak ni na sudu niti u Liječničkoj komori - napominje Vidas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:21