POZNANIKA ZA SAVJETNIKA

Bivši šef Pevexa lani dobio 22 mil. kn dividende, a sad dolazi Filipoviću na plaću od 11.000 kuna?

Jurica Lovrinčević donirao je Škoru pa se razišao s Mariom Radićem. Filipović ga je dovodio na predavanja, a imao je i poslove s ministrovom familijom

Davor Filipović i Jurica Lovrinčević (u krugu)

 Cropix/

Jurica Lovrinčević, bivši predsjednik Uprave Pevexa, kako doznaje Jutarnji list, trebao bi postati posebni savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića.

Lovrinčević se javio na natječaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja od 6. srpnja za obavljanje poslova podrške ministru, a najdulje dok Filipoviću traje mandat, na radno mjesto posebnog savjetnika u kabinetu. Razgovor s kandidatima održat će se 26. srpnja, ali već je sada jasno da je među osam kandidata koji su poslali prijave, on favorit.

Filipović i Lovrinčević, naime, dobri su poznanici. Bivši šef prvo Peveca, a potom Pevexa, nakon završenog Agronomskog fakulteta pohađao je doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ali nije doktorirao. Dok je Davor Filipović doktor ekonomije, a upravo je sadašnji ministar Lovrinčevića pozivao na gostujuća predavanja na tom fakultetu. Lovrinčević je tada studentima govorio kako je od tadašnjeg Peveca, tvrtke koja je bila na koljenima, stvorio respektabilnu firmu.

Lovrinčević je navodno imao i neke poslovne odnose s obitelji ministra Filipovića, a izvori iz HDZ-a kažu da je i u dobrim odnosima s glavnim tajnikom stranke Krunoslavom Katičićem.

Poslovi podrške ministru, piše u oglasu, odnose se na savjetovanje, pripremne radnje u vezi sa strateškim planiranjem, suradnju s medijima te pružanje pomoći za obavljanje tih poslova.

image

Jurica Lovrinčević

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Posebni savjetnik nije državni službenik, na tom mjestu bit će dok traje mandat ministru, za što će primati osnovnu bruto plaću od 16.463 kuna, odnosno neto od oko 11.000 kuna.

Lovrinčeviću je osobno i preko tvrtke u 2021. Pevex isplatio čak 22 milijuna kuna dividende za 2020., pa baš i nisu jasni motivi zašto se ovaj bogati poduzetnik odlučio savjetovati ministra za 11.000 kuna mjesečno.

Lovrinčević je dugo godina bio prijatelj i poslovni partner Marija Radića, zamjenika predsjednika Domovinskog pokreta, ali su se prošle godine potpuno razišli, a prošli je mjesec Lovrinčević s Udrugom malih dioničara Pevexa i tužio tvrtku zbog garancija i financijskih izvješća, tražeći poništenje svih odluka Glavne skupštine. Trgovački sud u Zagrebu, kako doznajemo, odbio je zahtjev za privremenom mjerom..

Lovrinčević je predsjednikom Uprave tada još Peveca imenovan u listopadu 2016., na mandat od pet godina, a prije toga je bio na dužnosti člana Uprave.

S Radićem je još 1994. osnovao tvrtku Dicentra koja je zastupala razne strane proizvode i robne marke poput Philipsa, Chupa Chupsa, PEZ bombona. Šest godina kasnije, osnovali su tvrtku Filir. S tom tvrtkom tijekom 2002. investirali su u kupnju dijela Vuteksa koji je tada bio u stečaju. Preko tvrtke Filir od austrijske poslovne grupacije Lorenz Snacks Group 2012. kupili su tvrtku Bobi snacks, koja se bavi proizvodnjom štapića. Potom su tijekom 2016. započeli operaciju preuzimanja trgovačkog lanca Pevec.

image

Davor Filipović

Davor Pongracic/Cropix

Iako nikada javno nije bio politički aktivan, jasna je poveznica s glavnim ljudima Domovinskog pokreta, a sam Lovrinčević je preko zajedničke tvrtke koju je imao s Radićem financirao Škorinu predizbornu kampanju s 26.000 kuna.

No, prošle godine dolazi do razlaza. Lovrinčeviću je pripala Dicentra, a Radiću Filir. Kako su te dvije tvrtke suvlasnice Pevexa, to je rezultiralo i odlaskom Lovrinčevića s mjesta predsjednika Uprave, na kojem ga je zamijenio Krešimir Bubalo, još jedan istaknuti član Domovinskog pokreta.

Većinu s 53 posto suvlasništva u Glavnoj skupštini Pevexa drže hrvatski kralj plinskog biznisa Pavao Vujnovac s 37 posto i Mario Radić sa 16 posto, osobno i kroz svoju firmu Filir.

Drugi najveći dioničar je Lovrinčević, koji osobno drži 8,82 posto, a njegova tvrtka Dicentra 14,40 posto.

Prije nešto više od mjesec dana dioničari okupljeni oko Lovrinčevića i Udruge malih dioničara Pevex, podnijeli su tužbu protiv tog trgovačkog lanca. Tražili su poništavanje svih odluka Glavne skupštine u svibnju i onih o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća. Udruga je tražila i isplatu dividende, nakon što je Pevex u 2021. ostvario rekordnu neto dobit od 288 milijuna kuna, odnosno da se polovica iznos isplati dioničarima, a polovica zadrži. No, Glavna skupština dvotrećinskom većinom to nije prihvatila.

Dio dioničara smatrao je i dubioznim garancije koje je Pevex izdao, no sud nije prihvatio njihov zahtjev za privremenom mjerom.

Uprava je pojasnila da zadržavaju dobit zbog planiranih investicija, a manjinski dioničari tražili su da se ulaganja ostvare zaduživanjem kod banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:27