JOŽINI MEMOARI

Bivši šef vojne policije HVO-a tužio Josipa Manolića za klevetu

 Goran Mehkek / CROPIX

Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haaški sud osudio za zločine nad Bošnjacima i koji je početkom ove godine pušten na uvjetnu slobodu, pojavio se u novoj sudskoj bitki koju je sam inicirao još dok je bio u Scheveningenu.

Naime, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu oči u oči susreo se s Josipom Manolićem kojega je tužio za klevetu zbog jednog citata iz njegovih memoara.

Jučer je održano ročište za mirenje, no do mirenja nije došlo, nego se ide u postupak tijekom kojega će Ćorić pokušati dokazati da ga je Manolić, koji je na pragu 99. godine, oklevetao.

Prema navodima tužbe, Manolić je u knjizi “Politika i domovina - moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku”, koju je predstavio sredinom 2015., u potpoglavlju “Kako smo zaustavili rat u BiH” napisao za Ćorića: “Ćorić će biti jedan od onih koji će potvrditi da je postojala dvostruka linija zapovijedanja preko koje su stizale naredbe o progonima Bošnjaka i etničkom čišćenju, a Tuđmanov će režim opisati kao filoustaški”. U tužbi se navodi da je spornu tvrdnju Manolić naveo “znajući da je ta činjenična tvrdnja klevetnički neistinita”.

Podsjetimo, Haaški je sud na ukupno 111 godina zatvora osudio šestoricu bivših dužnosnika Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine tijekom rata u BiH. Prema presudi, bivši predsjednik i premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a 20 godina dobili su načelnik Odjela obrane Bruno Stojić te načelnici Stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Šef Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić osuđen je na 16 godina, dok je deset godina dobio šef Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić. Samo izricanje presude bilo je vrlo dramatično jer je Praljak ispio otrov i preminuo od posljedica trovanja cijankalijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:47