DANILO TÜRK O PIRANGATEU

BIVŠI SLOVENSKI PREDSJEDNIK 'U RH su preemotivni, daju neobične izjave. Mogli bi ostati izolirani u međ. zajednici...'

Tuerk je rekao da povreda tajnosti postupka rada arbitraže na koju se poziva Hrvatska ne predstavlja "bitno kršenje" arbitražnog ugovora koji i sam predviđa mogućnost rješenja takvih zapleta, a potvrdio je da i sam osobno poznaje predsjednika ICJ-a
 Dragan Matic / CROPIX / CROPIX

LJUBLJANA - Slovenski mediji i istaknuti slovenski političari i pravnici u svojim izjavama nazvali su odličnom ideju premijera Mire Cerara da za slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu umjesto kompromitiranog Jerneja Sekoleca koji je odstupio imenuje francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnyja Abrahama.

Slovenski radio u utorak navečer u komentaru je naveo da takva odluka znači "diplomatsku i kadrovsku pobjedu" Slovenije nad Hrvatskom koja želi izaći iz arbitraže i da je pravi odgovor na namjeru Hrvatskog sabora koji o tome odlučuje u srijedu.

"Imenovanje Abrahama bila je genijalna ideja", kazao je za Slovensku televiziju Boštjan M. Zupančič koji se zadnjih dana i sam spominjao u medijima kao mogući nasljednik Sekoleca u arbitraži.

Zupančič je dugogodišnji slovenski sudac u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu kojemu je upravo završio zadnji mandat. On je rekao da osobno poznaje Abrahama i da je to odličan i nepristran sudac.

Nastalu situaciju za slovensku televiziju komentirao je i bivši predsjednik Danilo Tuerk, inače profesor međunarodnog prava i slovenski kandidat za mjesto glavnog tajnika UN-a.

Tuerk je rekao da povreda tajnosti postupka rada arbitraže na koju se poziva Hrvatska ne predstavlja "bitno kršenje" arbitražnog ugovora koji i sam predviđa mogućnost rješenja takvih zapleta, a potvrdio je da i sam osobno poznaje predsjednika ICJ-a.

Tuerk je rekao da bi hrvatske političare i pravnike trebalo upozoriti na njihove "neobične i emocionalne izjave" u vezi s arbitražnim skandalom.

Ako tako nastavi, Hrvatska bi mogla biti izolirana u međunarodnoj zajednici i u Europi, a arbitraža predstavlja pravedan put do rješenja dugogodišnjeg neriješenog graničnog prijepora, kazao je Tuek.

Tuerk je u vrijeme slovenske blokade hrvatskog pristupnog procesa s Europskom unijom bio predsjednik Slovenije, a prvi je upozorio da pravila po kojima u međudržavnim sporovima odluke donosi ICJ Sloveniji ne bi odgovarala jer su njegove presude bazirane na konvencionalnom međunarodnom pravu i nedovoljno elastične.

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez kazao je da se Slovenija odlučila čim prije dati svog predstavnika u arbitražni sud kako bi ubrzala postupak i doprinijela vjerodostojnom radu suda budući da se u autoritet i nepristranost Abrahama ne može sumnjati.

Dodao je da očekuje da je tako stvorena pretpostavka da arbitraža svoju presudu o sporu donese u predviđenom roku, odnosno u prosincu ove godine.

Brglez je rekao da se premijer Cerar odlučio za angažiranje stranog suca jer izbor stručnjaka za međunarodno pravo u Sloveniji nije dovoljno širok i jer bi za sve njih Hrvatska mogla iznijeti sumnju da su pristrani.

Po njegovim riječima, brzi postupak imenovanja Abrahama od strane vlade, a ne predsjednika države i parlamenta, kako je do sada bio važeći postupak za odabir slovenskih sudaca u međunarodnim tijelima, ne može biti sporan u smislu raskida arbitraže jer je mogućnost da se sudac imenuje vladinom uredbom omogućen i samim arbitražnim sporazumom, pa ga je na taj način, kako je rekao, izabrala i Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 04:39