AKTERI AFERE REMORKER

BIVŠI TAJNIK MINISTARSTVA OSTAJE U PRITVORU Livakovića čeka još 30 dana iza rešetaka

 Ranko Šuvar/CROPIX

Zdravko Livaković, bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma prometa i razvitka i nekadašnji predsjednik nadzornog odbora HAC-a, ostati će u istražnom zatvoru još 30 dana.

U Remetincu će mu “društvo praviti” i prijašnji šefovi iz HAC-a i Hrvatskih cesta Milivoj Mikulić i Stjepko Boban, te Damir Kezele iz Vijadukta. Odlučio je tako jučer sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec prihvativši prijedlog USKOK-a u istrazi u aferi HAC vezanoj za izvlačenje novca preko famozne češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca.

Livaković, Mikulić, Boban i Kezele u istražnom zatvoru su od konca listopada. Mjesec dana kasnije istraga je proširena i na još dvojicu bivših direktora iz iz HAC-a Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića, kao i na nekadašnjeg direktora građenja u HAC-u Sandro Vukelić, koji je bio voditelj projetka izgradnje nove luke Gaženica u Zadru. Ovoga tjedna i njima je produžen istražni zatvor.

Krug osumnnjičenika u ovom predmetu opasno se približio nekadašnjem resornom ministru, danas gradonačelniku Zadra Božidaru Kalmeti. Livakovića, koji je bio njegova desna ruka, tereti se da je rukovodio izvlačenjem novca iz HAC-a, koji se, prema iskazima svjedoka i nekih suosumnjičenika, vraćao njemu i njegovoj ekipi u Zadru te šefovima HAC-a. Izvođači radova poput Vijadukta, austrijskog Strabaga, Zagorje Tehnobetona, makedonskog Granita i Osijek Koteksa, da bi dobivali poslove od HAC-a morali su plaćati “proviziju”. Na temelju fiktivnih faktura uplaćivali su milijune kuna na račun spomenute tvrtke Remorker, čiji je vlasnik novac podizao i gotovinu, umanjenu za vlastitu proviziju, vraćao u Hrvatsku i predavao ga šefovima u HAC-u.

Izvođači radova nadoknađivali su te troškove kroz neopravdana uvećanja vantroškovničkih radova i slično. Dakle, sve je troškove zapravo snosila država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:26