ZAGREBAČKI MARINAC

Bivši ‘tigar‘ s Knežije zbog ljubavi i plaće od tisuću dolara završio u ruskom zarobljeništvu

U Ukrajini je, navodno, našao i djevojku s kojom je živio, prepričava nam jedan njegov prijatelj s kojim je, tvrdi, bio u stalnoj komunikaciji

Hrvatski zarobljenik

V. P., Hrvat kojeg su Rusi zarobili na bojištu u Ukrajini, odrastao je na zagrebačkoj Knežiji, njegov otac bio je u Domovinskom ratu te je V. P. odmalena, kaže nam njegov bliski prijatelj, planirao karijeru u vojsci.

Nakon što je u Tigrovima proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju te je napustio njihove redove i otišao dalje. Prije otprilike godinu i pol otvorila mu se prilika da se priključi 'marincima' u Ukrajini, što je i učinio.

Doznajemo da u Ukrajinu nije otišao kao 'plaćenik', već na ugovor te da mu je navodno plaća ondje iznosila oko tisuću američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i djevojku s kojom je živio, prepričava nam jedan njegov prijatelj s kojim je, tvrdi, bio u stalnoj komunikaciji.

Na profilu na društvenim mrežama V. P. očito je da je već dulje vrijeme u Ukrajini. Njegov posljednji status napisan je 28. veljače, a stoji: "Da sve obavijestim. Idem off line. Neću biti dostupan, jer u 21. stoljeću postoji tehnologija kojom nas je moguće locirati po uključenim telefonima".

Prijatelji su mu pružili podršku, ali nakon što je objavljena informacija da je V. P. uhvaćen, ljudi su počeli dijeliti na njegovu profilu i tu vijest. Jedan od njegovih poznanika rekao nam je da ga poznaje tek površno.

Njihovo druženje temeljilo se na zajedničkom hobiju airsoftu, odnosno vojnom simulacijskom sportu sličnom paintballu. Na profilu V. P. vidljivo je i da je u Ukrajini već neko vrijeme, a piše i da živi u mjestu Mikolajiv. Također je 28. veljače objavio snimku mjesta u Ukrajini u kojem su se u tom trenutku vodile borbe te na snimci govori da Rusi pucaju na civile i da je to način na koji "Rusi uvode mir, pucajući na civile". I prije je izvještavao prijatelje o tome da je živ i da traju borbe.

Iz fotografija na profilu također je očito da je V. P. u ratu već neko vrijeme, a i na društvenim mrežama je još u lipnju 2020. tražio jedan od "ova dva prsluka IMTV ili CIRAS" za zaustavljanje gelera/šrapnela...

Jedan od suboraca i prijatelja na društvenim mrežama uhvaćenog V. P. je i Shaun Pinner, britanski borac iz Watforda, o kojem je 3. svibnja pisao Watford Observer jer su ga također zarobili ruski vojnici. S njim je tada uhićen, kako piše Watford Observer, Aiden Aslin iz Nottinghamshirea. Uhićeni su u Mariupolju gdje su branili Ukrajinu, a otad ih prikazuje ruska nacionalna televizija na kojoj izjavljuju kako su zarobljeni.

"Nedavno je prikazana nova snimka na kojoj je tužitelj Andrei Spivak iz Donjecke Narodne Republike, koji je izjavio da ih terete za niz kaznenih djela protiv civila. Optužbe se odnose na to da su bili na teritoriju suverene države i pokušavali zadržati vlast nad teritorijem", navodi Watford Observer.

Nadalje prenose da je tužitelj kazao kako je Pinner "zarobljen i zbog terorističkog čina" te da je napao civile, a i vojne djelatnike.

- Maksimalna kazna za ova djela je smrtna kazna - kazao je Spivak, prenosi Watford Observer. Obitelji zarobljenih Britanaca kazale su da su obojica dio ukrajinske vojske još od 2018. Pinner se u Ukrajinu preselio sa suprugom prije nego što se pridružio vojnim snagama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 17:37