ODUSTAO OD PARNICE

Bivši župan Ivo Žinić nakon godina bespravnog korištenja vraća državi stan u Borovju

Odluka o povlačenju iz parnice došla je mjesec dana nakon što je Ministarstvo branitelja bivšem HDZ-ovcu uskratilo suglasnost za povlašteni otkup stana

Ivo Žinić

 Cropix

Bivši sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegovi sinovi odustali su od suđenja s državom oko stana na zagrebačkom Borovju koji su ilegalno koristili od 2013. godine, javlja Telegram.

Putem odvjetnika su Općinskom građanskom sudu u Zagrebu poručili kako povlače prigovore na tužbu, odustaju od parničenja s državom te su najavili kako će se do 15. prosinca iseliti iz spomenutog stana.

Odluka o povlačenju iz parnice došla je mjesec dana nakon što je Ministarstvo branitelja bivšem HDZ-ovcu uskratilo suglasnost za povlašteni otkup trosobnoga stana u zagrebačkom naselju Borovje.

Žinić i njegova obitelj stan su koristili 27 godina, od 1994. kad je Žiniću dodijeljen na korištenje. Trosobni stan u Zagrebu koji se sastoji od kuhinje i dnevnog boravka, dvije sobe, kupaonice i dvije lođe, ukupne veličine 82 kvadrata, Žinić je zadržao i nakon što mu je već u prvim danima nakon operacija Oluja država dodijelila na korištenje jednu od najatraktivnijih obiteljskih kuća u Glini.

Na pitanje Jutarnjeg iz kojih su razloga odbili Žinićev zahtjev za povlaštenim otkupom stana u Zagrebu, iz Ministarstva branitelja su odgovorili da je on otkup zatražio temeljem 98. članka Zakona o braniteljima koji je stupio na snagu 2018. Suglasnost za otkup mu je, navodi se u odgovoru Ministarstva, uskraćena nakon što su razmotrene" stambene, socijalne, zdravstvene i ekonomske okolnosti Ive Žinića, utvrđene zapreke te način korištenja i podmirivanja dospjelih novčanih obaveza s osnove korištenja stana".

Članak 98. sadašnjeg Zakona o braniteljima nije postojao u ranijem Zakonu, njime su proširena prava braniteljske populacije. Predviđen je za "iznimne slučajeve" - za stambeno zbrinjavanje članova obitelji branitelja koji su proveli u borbenom sektoru duže od dvije godine, imaju status ratnih vojnih invalida, a u vlasništvu već imaju nekretninu ili su je imali i prodali. Upravo je u toj odredbi koja je proširila prava braniteljske populacije u odnosu na ranija, bivši sisačko-moslavački župan uvidio priliku da uz kuću u Glini za koju je zatražio da mu je država daruje, osigura i povlašteni otkup stana u Zagrebu.

Žinić je zahtjev za otkup toga stana bio podnio odavno, ali ga je povukao 2008. kad je zatražio i da mu država daruje kuću u Glini. Zahtjev za otkup stana morao je povući jer nije mogao od države u vlasništvo dobiti obje nekretnine.

Međutim, stan u Borovju nastavio je i koristiti pa je Ministarstvo branitelja 2013. dok mu je na čelu bio SDP-ovac Predrag Matić pokrenulo postupak Žinićeva iseljenja iz zagrebačkog stana kojeg je njegova obitelj godinama bespravno koristila i zahvaljujući kojem su njegovi sinovi tijekom studija u Zagrebu imali besplatan smještaj.

Općinski građanski sud u Zagrebu je 2016. je presudio da Žinićevi bespravno koriste stan i da moraju iseliti, ali je Županijski sud u Zadru tu presudu ukinuo i slučaj vratio na ponovno suđenje. Postupak je zatim privremeno obustavljen jer je Žinić po novom Zakonu o braniteljima, zahvaljujući članku 89. iznova podnio zahtjev za otkup toga stana.

U siječnju ove godine kad smo Ministarstvu branitelja prvi put postavili pitanje o tome stanu, Žinić je na ime neplaćenog najma koji mu je država obračunala zbog toga što je stan godinama koristio bespravno, dugovao gotovo 27.000 kuna. Ministarstvo je tada tvrdilo da Žinić otplaćuje dug u obrocima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:19