BESPRAVNO KORIŠTENJE

Bivši župan Ivo Žinić vratio stan državi, ali ostao je dužan 25.000 kuna za najam

Žinić je 1995. godine, neposredno nakon Oluje, na korištenje dobio i kuću u Glini od gotovo 200 kvadrata

Ivo Žinić

 Ronald Goršić/Cropix

Bivši sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, kako javlja list 24 sata, prošli je tjedan napokon Ministarstvu branitelja vratio stan od 82 kvadrata u zagrebačkom naselju Borovje koji je godinama bespravno koristio. No, ostao je državi dužan 24.677,40 kuna za najam koji mu je određen za razdoblje u kojem je stan koristio bespravno. Riječ je o stanu koji je obitelj Žinić dobila na korištenje još 1994. godine, kad je bila u izbjeglištvu u Zagrebu. U posjedu stana bili su sve do 15. prosinca, punih 27 godina. No, to je tek jedna od državnih nekretnina koje Žinić godinama koristi i želio ih je po povlaštenoj cijeni dobiti u vlasništvo.

Bivši SDP-ov ministar branitelja Fred Matić pokrenuo je 2013. postupak Žinićeva iseljenja iz stana u Borovju jer je ustanovljeno da godinama nema pravo na njega. Žinić je, naime, već u kolovozu 1995., neposredno nakon Oluje, dobio na korištenje kuću u Glini od blizu 200 kvadrata i okućnicu koju su neposredno uoči rata sagradili glinski inženjer i farmaceutkinja Jovo i Mirjana Paspalj, a koji su u Oluji izbjegli u Srbiju. Tu je kuću država krajem 90-ih od Paspaljevih otkupila za 291.000 kuna, a Žinić je 2008. podnio zahtjev za otkup.

On mu još nije riješen jer ne želi državi vratiti 91.000 kuna, koliko iznosi obnova njegova dijela velike obiteljske kuće u Marinbrodu, koju je naslijedio od oca. Država je, naime, već 1997. obnovila veliko imanje Žinićeva oca u Marinbrodu u koje je uložila 489.000 kuna, a obnovu u tom opsegu njegov je otac dobio upravo zato što je tvrdio da će u kući živjeti i njegov sin Ivo s obitelji. No, Ivo Žinić je i nakon obnove obiteljskog imanja nastavio koristiti stan u Zagrebu i kuću u Glini. Županijski Ured državne uprave u Sisku još nije riješio Žinićev zahtjev za otkup te kuće, a na upit novinara kažu da prikuplja dokumentaciju i da je proces donošenja odluke pri kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:38