UHIĆENA GABRIJELA ŽALAC

Bivšoj HDZ-ovoj ministrici policija pretresla kuću i automobile, odvezli su ju na ispitivanje

Bivša ministrica i još tri osobe uhićene su jutros, sve detalje akcije pratite uživo na Jutarnjem

Gabrijela i Mario Žalac

 Vlado Kos/Cropix

>>>NOVO<<< 12:55 Točno u 12.52 sati Gabrijela Žalac u pratnji istražitelja je izašla iz svoje obiteljske kuće i sjela u civilno policijsko vozilo odakle je odvezena na saslušanje u prostorije policije.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

12:09 Uhićenje Gabrijele Žalac vrhunac je političkog i osobnog pada ove bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU i nekadašnje vjerne suradnice premijera Andreja Plenkovića koji ju je, kako su navodili mediji, i lansirao u političku orbitu.

No, nakon što je neko vrijeme jarko sjala na političkom nebu, transformirala se 2019. godine u zvijezdu padalicu, koju je nakon niza afera hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a, morao smijeniti s mjesta ministrice. OVDJE smo na jednom mjestu pobrojali sve njezine afere.


12:02 Nešto prije 12 sati iz obiteljske kuće u pratnji policijskih istražitelja izašao je suprug Gabrijele Žalac Mario koji je istražiteljima otvorio vrata tri automobila u njihovom vlasništvu kako bi se obavio pretres.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Zadržali su se vani nekih 5 minuta i nakon toga se vratili u kuću pri čemu je Mario Žalac ljutit i nezadovoljan zbog nazočnosti predstavnika medija uputio nekoliko rečenica u našem smjeru sarkastično nam se zahvaljujući što smo ispred njihove kuće.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

10:58 - Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode finalizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, javljaju iz policije.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Danas u ranim jutarnjim satima uhićene su četiri osobe, među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja, objavljeno je iz policije.


10:46 Kako doznajemo, među uhićenima je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric. Tko je ravnatelj SAFU-a pročitajte OVDJE!


10:08 Ispred obiteljske kuće Gabrijele Žalac u Vinkovcima od ranih jutarnjih sati bila su parkirana dva civilna vozila, jedan zagrebačkih i drugi osječkih registracijskih oznaka, za koje se pretpostavlja da su policijska vozila.

image

Obiteljska kuća Gabrijele Žalac

Vlado Kos/Cropix
image

Obiteljska kuća Gabrijele Žalac

Vlado Kos/Cropix
image

Obiteljska kuća Gabrijele Žalac

Vlado Kos/Cropix
image

Obiteljska kuća Gabrijele Žalac

Vlado Kos/Cropix
image

Obiteljska kuća Gabrijele Žalac

Vlado Kos/Cropix

Po nalogu novoosnovanog Ured europskog javnog tužitelja policija je jutros uhitila bivšu ministricu Gabrijelu Žalac te još tri osobe, doznaje Jutarnji.

Ured europskog javnog tužitelja objavio je i priopćenje:

"Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", naveli su.

Premda se pojavila informacija kako je Žalac odvedena na ispitivanje u OLAF, to nije istina jer je OLAF savjetodavno tijelo.

Žalac je uhićena zbog slučaja o kojem smo pisali krajem prošlog mjeseca. Riječ je o izradi softvera teškog oko 16,24 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos.

Sporni posao

Kao što smo ranije pisali, sporni posao počeo je direktnom dodjelom u rujnu 2017. da bi, nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila odluku o dodjeli posla, na raspisanom javnom natječaju pobijedila tvrtka Marija Jukića, Ampelos, koja se jedina javila na natječaj.

O čitavome slučaju prvi je pisao Jutarnji list, kada je u studenome 2017. DKOM po žalbi KING ICT-ja, ukinuo odluku Žalac da posao, tada vrijedan 10 milijuna kuna, bez natječaja dodijeli zajednici ponuditelja - tvrtkama Razvojna platforma i Micro projekt, kojima je na čelu bio Mladen Šimunac, poznanik tadašnje ministrice Žalac. DKOM je zaključio kako za Ministarstvo nije dokazalo na temelju kojih činjenica i okolnosti je zaključilo da u konkretnom slučaju ne postoji razumna alternativa ili zamjena za natječaj.

Zanimljivo je kako je KING ICT u svojoj žalbi koja je srušila posao naveo kako nije istina da su izabrane tvrtke jedine koje su u državi u stanju obaviti predmetni posao već da to može njih nekoliko: među ostalima tvrtke Ampelos i InfoDom. Nakon što im je DKOM osporio dodjelu posla bez natječaja, odnosno putem tzv. pregovaračkog postupka bez prethodne objave poziva na nadmetanje, Ministarstvo je raspisalo natječaj, sada, međutim, vrijedan 16,24 milijuna kuna, odnosno oko 13 milijuna kuna + PDV.

Na natječaj se pak javio samo jedan ponuditelj - zajednica koju su činile tvrtke Ampelos d.o.o. i InfoDom d.o.o. Naravno, one su i izabrane na natječaju, koji se medijima činio dosta čudan. Prije svega problematizirali su da postoji posredna povezanost između vlasničkih struktura tvrtki koje su pobijedile na natječaju te onih kojima je godinu dana prije posao bio dodijeljen direktno.

Naime, u trenutku natječaja u Ampelosu je član uprave bio bivši poslovni partner Mladena Šimunca, Željko Marić. No, premda su u svojima izjavama za medije i Jukić i Marić potvrdili da su prije surađivali sa Šimuncem, obojica su rekla kako je ta suradnja "past tense" te da u vrijeme natječaja nisu poslovno povezani s njime.

No, to jesu li oni u bilo kakvoj povezanosti sa Šimuncem na kraju će ispasti manji problem, već će puno veću sjenu sumnje na čitav posao baciti što se događalo s novcem koji je Ministarstvo uplatilo. Naime, vlasnik Ampelosa Jukić si je, kako je to otkrio portal Telegram, dan nakon uplate Ministarstva isplatio puni iznos dobiti "8,5 milijuna kroz isplatu dobiti i plaćanja poreza na dobit te 2,3 milijuna kuna kroz pozajmicu jedinom zaposleniku". Jukić je, pak, nakon Telegramova otkrića, rekao kako on novac nije uzeo sebi već je novac reinvestiran u edukaciju.

"Ja nisam sebi isplatio gotovo pa ništa. Završili smo tu godinu s osam i pol milijuna kuna dobiti, a ja taj novac nisam podigao već sam ga iskoristio za edukaciju koja traje godinu dana.

Na kraju prošle godine smo potpisali i predali financijsko izvješće. Država je na osnovi toga izračunala koliko smo imali dobiti i naplatila nam porez. Većinu preostalog novca smo iskoristili za implementaciju i edukaciju svih jedinica samouprave, od županija do ministarstava, koje koriste taj softver", rekao je Jukić prije dvije godine Telegramu.

Izvidi USKOK-a

Slučaj je neko vrijeme bio pod povećalom USKOK-a, no navodno je zaključeno da Žalac nije učinila ništa protuzakonito pa su izvidi obustavljeni. No, ubrzo je slučaj ponovno otvoren.

Naime, najprije je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) prilikom kontrole financiranja ovog posla utvrdila određene nedostatke, odnosno da sredstva EU nisu u cijelosti utrošena namjenski. Stoga je donijela odluku kojom je korigiran iznos nabave za 25 posto.

Pojednostavljeno, financiranje 25 posto sporne nabave, što iznosi oko 4 milijuna kuna, umjesto iz fondova EU morala je platiti Hrvatska. Nakon toga u priču se (ponovno) uključio Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF), koji je nastavio istraživati slučaj i provjeravati sve okolnosti pod kojima su zaključeni ugovori s izvođačem radova te je li financiranje teklo u skladu s propisanom procedurom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 06:53