PLAĆA OD 14.000 KUNA

Bivšu državnu tajnicu koja je pod istragom USKOK-a Medved imenovao za glavnu savjetnicu

Benić je Vlada smijenila jer je protiv nje pokrenuta istraga zbog sumnje da je umiješana u namještanje polaganja državnih ispita

Bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu branitelja Nevenku Benić, koju je Vlada 24. rujna smijenila jer je protiv nje USKOK pokrenuo istragu zbog osnovane sumnje da je umiješana u namještanje polaganja državnih ispita, ministar Tomo Medved potiho je nakon smjene imenovao na dužnost glavne savjetnice u svom Ministarstvu. Ukratko, Benić nije više državna dužnosnica nego državna službenica najvišeg ranga, s najvećom plaćom koju državni službenik može imati, a koja s njezinim stažom iznosi oko 14.000 kuna i ne zaostaje za plaćom državnih dužnosnika. Svako ministarstvo, naime, može imati samo jednog glavnog savjetnika čiji je posao rješavati najsloženije poslove za ministra i rukovodeće službenike u tome ministarstvu.

Punih tjedan dana trajalo je "čupanje" odgovora iz Ministarstva branitelja na jednostavno pitanje - jesu li državni tajnici, najbliži suradnici ministra Medveda, nakon što su ove jeseni zbog umiješanosti u skandale smijenjeni ili primorani podnijeti ostavke, ostali raditi u Ministarstvu i ako jesu - na kojim točno radnim mjestima.

Podsjetimo, ministar i potpredsjednik Vlade Tomo Medved je od rujna do kraja studenog, dakle u manje od tri mjeseca, ostao bez čak troje državnih tajnika koji su u hijerarhiji prvi rang ispod njega.

Dvoje, Ivana Vukića i Nevenku Benić, Vlada je razriješila 24. rujna ove godine nakon što su u javnost procurile informacije da je USKOK protiv njih pokrenuo istragu u aferi Rimac zbog namještanja polaganja državnih ispita. Vukić je urgirao kod Rimac da pomogne položiti državni ispit Medvedovu vozaču dok je Nevenka Benić tražila Rimčevu da "pomogne" kod polaganja stručnoj savjetnici u Ministarstvu branitelja, Mariji Zdilar.

Stjepan Sučić je 30. studenog nakon noćnog sukoba s policijom u Vukovaru morao podnijeti neopozivu ostavku.

Ostala raditi

I dok su se Vukić i Sučić nakon razrješenja s dužnosti državnih tajnika vratili u braniteljske mirovine, bivša državna tajnica Nevenka Benić, kako su nam potvrdili iz Ministarstva branitelja, ostala je raditi u Ministarstvu. Međutim, na kojem točno mjestu, nisu nam htjeli tako lako otkriti.

Prošlog smo četvrtka iz toga Ministarstva najprije dobili pisani odgovor da je Nevenku Benić nakon razrješenja s dužnosti državne tajnice zatražila da je se vrati na prethodno radno mjesto na kojem je bila prije nego je postala državna dužnosnica. S obzirom na to da to radno mjesto, napisali su nam, više ne postoji, ministar ju je temeljem Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika rasporedio "na poslove vezane za skrb o stradalnicima domovinskog rata uvažavajući njezino stručno znanje i iskustvo“. U pisanom odgovoru pojasnili su da je Nevenka Benić u Ministarstvu branitelja zaposlena od osnutka toga Ministarstva 1998. te da je u siječnju 2012. dakle od početka mandata Vlade Zorana Milanovića unaprijeđena na položaj pomoćnice tadašnjeg ministra Freda Matića, a u studenom 2016. u mandatu Tome Medveda dodatno je napredovala na poziciju državne tajnice.

Kako iz toga prilično općenitog odgovora nismo mogli razabrati što točno Benić danas radi, glasnogovornici Ministarstva smo uputili dodatno pitanje da nam precizno odgovori - na koje radno mjesto je Benić nakon što je Vlada smijenila s pozicije državne tajnice zaposlena.

Kako ni nakon šest dana čekanja nije stizao odgovor, nazvali smo glasnogovornicu Ministarstva branitelja, a ona nas je uvjeravala da naše pitanje upućeno šest dana ranije na njezin e-mail - zabunom nije vidjela (!?). Tek kad smo dali do znanja da smo iz više neslužbenih izvora iz samog Ministarstva doznali da je Benić imenovana za savjetnicu i da tu informaciju unatoč njihovoj šutnji namjeravamo objaviti, napokon su nam poslali pisani odgovor. U njemu navode da je Nevenka Benić "rješenjem o privremenom premještaju raspoređena na radno mjesto glavne savjetnice u Upravi za hrvatske branitelje domovinskog rata i članove njihovih obitelji".

Plaća od 14.000 kuna neto

Iznos njezine plaće u odgovoru nisu naveli pa smo je izračunali sami jer su plaće državnih službenika definirane Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi. Glavi savjetnik u ministarstvu prema toj Uredbi ima koeficijent 3,20 što je najviši koeficijent kojeg jedan državni službenik može imati. Kad se taj koeficijent pomnoži s osnovicom plaće zaposlenih u državnoj službi koja iznos 5.809,79 kuna dolazi se do bruto iznosa od gotovo 18.600 kuna odnosno neto plaće od 12.000 kuna. Pridodaju li se tome dodaci na tridesetak godina radnog staža koliko Benić ima, dolazi se do nešto više do 14.000 kuna neto, što je mjesečna plaća u rangu ministra i samo 2.000 kuna manja od plaće koju je Benić kao državna tajnica imala prije smjene.

Iz odgovora kojeg smo dobili od Ministarstva branitelja također je vidljivo da je ministar Medved na Nevenku Benić primijenio odredbu Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika koja je predviđena za situacije kad dužnosniku u uobičajenim okolnostima istekne mandat, a prema kojoj se dužnosnik po isteku mandata ima pravo vratiti na svoje ranije radno mjesto. U slučaju Nevenke Benić, međutim, mandat nije završio na normalan način već je smijenjena jer je USKOK protiv nje pokrenuo istragu zbog poticanja na zloupotrebu službenog položaja.

Veliki utjecaj

Nevenka Benić je, dakle, dugogodišnja službenica Uprave za branitelje i ratne stradalnike u Ministarstvu, a u zadnjih osam godina u SDP-ovoj i HDZ-ovoj vladi državan dužnosnica. Na tim dužnostima, ističu naši sugovornici iz Ministarstva branitelja (koji to Ministarstvo u žargonu ironično nazivaju "Medvedgrad") ima dugogodišnji, detaljan uvid i utjecaj na milijune kuna proračunskog novca koji se dodjeljuju braniteljskim udrugama, braniteljskih zadrugama te braniteljskoj populaciji kroz različite programe pomoći. U zadnjih nekoliko godina novac za te svrhe počeo pristizati i iz fondova EU-a. U toku je provedba dvaju projekata ukupne vrijednosti 360 milijuna kuna namijenjenih uspostavi veteranskih centara u Hrvatskoj i samozapošljavanju branitelja koji su većim dijelom financirani sredstvima EU-a. Uprava za branitelje i ratne stradalnike u kojem je Benić godinama "alfa i omega" uz to godišnje raspolaže s najmanje 20 milijuna proračunskih kuna namijenjenih financiranju braniteljskih udruga i višemilijunskim iznosima za podršku braniteljskim zadrugama. Upravitelj jedne od braniteljskih zadruga, "Slovinje" iz Cetingrada od 2012. do dolaska na ministarsku dužnost bio je i Tomo Medved, a ta je zadruga također dobivala potpore od uprave kojom je ravnala Nevenka Benić. Aktualni je ministar godinama bio i predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi koja je također bila financirana sredstvima Ministarstva.

Nevenka Benić je prve tri godine od osnutka Ministarstva branitelja radila u ispostavi uprave za branitelje u Krapini, a u mandatu SDP-ovog ministra Ivice Pančića je prešla u sjedište Ministarstva u Zagreb. Njezini suradnici s početka 2000-ih sjećaju je se kao samozatajne socijalne radnice koja je strpljivo surađivala s braniteljskim udrugama i tvrdila da se smatra apolitičnom. Službenica srednjeg ranga ostala je i u ministarskom mandatu Jadranke Kosor, sve do dolaska Milanovićeve vlade. Nemamo podataka o tome kad se točno učlanila u HDZ-a, ali je stranački aktivna postala u mandatu premijera Plenkovića. U veljači 2017. izabrana je za predsjednicu HDZ-ove udruge žena "Katarina Zrinska" za Krapinsko zagorsku županiju. Na predizbornim skupovima u toj županiji u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović Nevenku Benić stajala je u istaknutim, prvim redovima. Na parlamentarnim izborima održanim u srpnju ove godine prvi put se pojavila na HDZ-ovoj izbornoj listi, i to u III. izbornoj jedinci. Osvojila je skromnih 249 (0,55%) preferencijalnih glasova. Čini se da je Nevenka Benić daleko važnija svojim šefovima u Ministarstvu i stranci, nego biračima na terenu.

Benić je predmet USKOK-ove istrage zbog pokušaja pogodovanja na državnom ispitu

Nevenku Benić USKOK istražuje jer je 30. kolovoza 2019. od Josipe Rimac zatražila da pomogne stručnoj savjetnici u Ministarstvu branitelja Mariji Zdilar da položi državni ispit.

Poslala joj je dokument naslovljen "Zdilar21326320096828403pdf". Rimac je taj dokument proslijedila Tereziji Marić u Ministarstvo uprave. Marić koja je koordinirala radom ispitnih komisija je preko Rimčeve poručila Nevenki Benić da je Komisiji rekla da pripaze na Zdilar, ali da "za svaki slučaj dobro nauči Europsku uniju. To pita Dubravka Vlašić Pleše iz Vlade i ona samo po svom".

Zdilar za koju je Benić intervenirala diplomirala je na Tehnološko prehrambenom fakultetu Zagrebu, a zaposlena je u Ministarstvu branitelja u rujnu 2018. kao stručna savjetnica u Službi za kontrolu provedbe i izvještavanje o EU projektima.

Rješenje o zaposlenju potpisao joj je državni tajnik Ivan Vukić koji je u rujnu ove godine smijenjen skupa s Nevenkom Benić zbog pomaganja u polaganju državnog ispita vozaču ministra Medveda.

Nakon odrađenog pripravničkog staža, Zdilar je prema rješenju bila dužna položiti državni ispit i to je 31. kolovoza 2019. dan nakon prepiske Nevenke Benić i Josipe Rimac i učinila.

Ni njezino, kao ni zaposlenje više desetaka ostalih državnih službenika i namještenika koji su državni ispit položili uz intervenciju svojih političkih pokrovitelja i uz svesrdnu asistenciju Josipe Rimac, nitko od nadležnih ne dovodi u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:07