PARAZITSKA BOLEST

BIZARAN SLUČAJ U OSIJEKU Pacijentu vadili ličinke pseće gliste iz očnog kapka: 'Toga će biti sve više'

 Wikipedia

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u proteklih šest mjeseci na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je pet slučajeva u kojima se kao posljedica uboda komarca pod kožom čovjeka pojavio parazit koji se inače pojavljuje u pasa, piše Glas Slavonije.

Jedan od najbizarnijih slučajeva nedavno je zabilježen na Odjelu za oftalmologiju KBC-a Osijek gdje su pacijentu ličinke pseće gliste vadili iz očnog kapka. Da su se ovakvi slučajevi uistinu pojavili, potvrdio je i sam sanacijski upravitelj osječke bolnice, prof. dr. sc. Sven Kurbel i pročelnik Odjela za oftalmologiju, mr. sc. Ivan Krković.

- Točno je da smo imali ovakve pacijente. Naime, ako komarac koji prethodno ubode psa zaraženog parazitima nakon toga ubode čovjeka, može mu prenijeti parazit, koji potom krvlju putuje tijelom i može se zaustaviti u bilo kojem dijelu tijela i tamo nastaniti i razviti. Ovaj naš slučaj uspješno je saniran i pacijent nema posljedica, a o svemu smo izvijestili i Zavod za javno zdravstvo. Ovakvi slučajevi će se vjerojatno pojavljivati sve češće, iako smo mislili da se to događa samo u nekim južnim krajevima - upozorio je mr. sc. Krković.

Sanacijski upravitelj KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Kurbel također vjeruje kako je riječ o posljedici promjena koje su u naše krajeve stigle s globalnim zatopljenjem.

- Ono što je najvažnije reći jest da ovakvi slučajevi nemaju posljedice za zdravlje čovjeka, ali su vrlo neugodni. No, treba početi razmišljati i o novim načinima tretiranja komaraca i tome koliko su naši tretmani u skladu s novim vremenom i novim bolestima koje dolaze jer komarci nikako nisu bezopasni i treba se sjetiti da su oni i prenositelji malarije - kaže prof. Kurbel.

U ZZJZ-u objašnjavaju kako je riječ o parazitskoj bolesti zajedničkoj ljudima i nekim životinjama pod nazivom dirofilarioza, a koja zahvaća krvne i limfne sustave, mišiće, vezivna tkiva i serozne šupljine, a u ovom slučaju riječ je o rodu dirofilarija, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:35