U NSK SAMO ZAŠTITARI

Bizarna situacija: Izložba o Vukovaru zatvorena je na obljetnicu pada Vukovara jer je - neradni dan

- Stvarno me čudi da je jučer otvorena izložba, danas nedostupna javnosti – kazala nam je Marta Kiš

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK) postavljena je izložba o borbi za obranu i padu Vukovara, ali koja je danas, na dan obilježavanja, zatvorena za javnost.

 Darko Tomas/Cropix

Jučer je, kao jedna od manifestacija povodom obilježavanja pada Vukovara, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena svečana izložba "Žrtva Vukovara 1991. godine u suvremenoj umjetnosti". Danas, na obljetnicu pada Vukovara, na sam Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje izložba se ne može vidjeti jer je NSK – zatvorena.

image
Darko Tomas/Cropix

Izložba je u maniri velike svečanosti otvorena jučer u prisustvu premijera Andreja Plenkovića, ministra Tome Medveda, ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, Maria Banožića, ministra obrane, Nikoline Brnjac, ministrice turizma i sporta, Marte Kiš, izaslanice gradonačelnika Tomaševića, Tomislava Buntaka, dekana likovne akademije, Ivanke Stričević, glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice i drugih uzvanika.

Sam program otvorenja izložbe pod nazivom "Žrtva Vukovara 1991. godine u suvremenoj umjetnosti" moderirala je Ivana Andabaka, ravnateljica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, ali kada smo je pitali za komentar ove, možda, bizarne situacije, odbila je bilo što reći jer je - "neradni dan". Naknadno se javila porukom u kojoj je navela: "Ne mogu komentirati radno vrijeme NSK s obzirom na to da nisam nadležna za NSK. Izložbu je moguće pogledati do 30.11."

Očito, značaj izložbe se promijenio odmah nakon odlaska premijera i ministara pod čijim pokroviteljstvom je izložba i održana. Izložbu inače potpisuje i ministarstvo branitelja te NSK.

image
Darko Tomas/Cropix

Ministrica Obuljen Koržinek je danas u Škabrnji, a za samu izložbu je kazala da je "dobro da je postavljena u NSK gdje će je vidjeti brojni posjetitelji knjižnice". Činjenicu da je izložba danas zatvorena nije komentirala.

U zgradi NSK danas su bili samo dežurni zaštitari.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Inače, u samoj NSK se trenutno nalaze dvije izložbe, uz ovu, je otvorena i izložba pod nazivom "Sloboda se njegovim imenom zove". Zanimljivo za ovu izložbu koja uključuje suvremenu umjetnost je da je riječ o izložbi nastaloj temeljem natječaja, na kojem su izlaganje i izradu radova za izložbu osvojili Ida Blažičko i Alex Brajković, Stjepan Šandrk i Vladimir Novak.

- Stvarno me čudi da je jučer otvorena izložba, danas nedostupna javnosti – kazala nam je Marta Kiš, koja je na otvorenju bila u svojstvu izaslanice gradonačelnika Zagreba.

- Danas je trebala biti poanta izložbe, danas je mogao biti udarni dan predstavljanja publici – kazala je Kiš i dodala kako bi bilo idealno da je izložba u Vukovaru, ali i ova lokacija, na "koridoru sjećanja" je odlična za Zagrepčane.

image
Darko Tomas/Cropix

- Nisam znala da će izložba danas biti zatvorena, bilo mi je logično da će biti otvorena – komentirala je Kiš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:10