NEPLANIRANI ZAOKRET

BIZARNA SRAMOTA U SPLITU Umjesto terapijskih soba za djecu s invaliditetom, u gradskom prostoru osvanuo noćni klub!

Navikli ste na nevjerojatne priče, navikli ste i na one u kategoriji nemogućeg, Murphyjev zakon tome nas je naučio. Danas vam donosimo jednu koja je toliko bizarna da je prerasla i nevjerojatno i nemoguće, piše Slobodna Dalmacija.

Sjećate li se nekadašnje "Brodosplitove" ambulante"? Zgrada je to na Putu Supavla 19, površine od 1300 četvornih metara, koja je u vlasništvu Grada. Pacijenti, liječnici i ostalo zdravstveno osoblje napustili su je još prije nekoliko godina, pa je u ovo vrijeme prošle godine Banovina raspisala natječaj o odabiru potencijalnih zakupaca tih prostorija.

Prema kriteriju najpovoljnije ponude, tadašnji je gradonačelnik Ivo Baldasar točno tri mjeseca kasnije, 16. ožujka, donio zaključak kako će 400 četvornih metara prostora u bivšoj medicinskoj ustanovi dati na korištenje Udruzi roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju "Anđeli", u 200 kvadrata trebali su se useliti članovi splitskog ogranka Međunarodnog društva za svjesnost Krišne, a još po 100 kvadrata otišlo je Udruzi podvodnih aktivnosti "Rostrum" i Splitskom sportskom savezu gluhih.

Ugovori o zakupu između gradske uprave i spomenutih udruga, odnosno sad već izabranih zakupaca, nikada nisu potpisani, nego je "samo" za provedbu tog poteštatova zaključka zadužena tadašnja gradska Služba pravne zaštite i služba za stanove i stambene prostore.

I tu nikakve priče ne bi bilo da nije došlo do bizarnog zaokreta. Noćni klub "Murall" bio je dugogodišnji korisnik jedne od famoznih PIS-ovih baraka, tamo su se održavale zabave, vrlo vjerojatno je i neki od vaših "osmaša" tamo doživio prvi izlazak.

Derutni objekti u Spinutu davnih su dana osuđeni na uklanjanje, pa je rušenje i provedeno, klub nije dobio zamjenski prostor, a i ne znamo je li imao pravo na njega.

"Murallov" vlasnik Andro Kodžoman bunio se i tražio da se njegov problem riješi, pa su u Banovini, očito po sistemu "smanjimo tenzije", gospodinu dali ključeve spomenute nekadašnje škverske ambulante da tamo privremeno smjesti svoju opremu. Dok se ne snađe...

I snašao se. Obnovio je dio prostora, uložio novac, uredio kvadrate, postavio opremu i preko svoje Facebook stranice pozvao posjetitelje – klijente da se nastave veseliti, ali na novoj adresi. Pogađate, na Putu Supavla 19!

Budući da za razliku od svih spomenutih udruga koje su postale izabrani zakupci javne imovine, kao i svih onih ostalih društava koja su se prijavila na nadmetanje, a čija su imena vidljiva iz dokumentacije koju posjedujemo, nigdje nije bilo Humanitarne udruge "Murall" ili s njim povezanih tvrtki i obrta, nazvali smo i vlasnika Kodžomana kako bismo čuli njegov komentar o cijelom slučaju bespravnog korištenja gradskog prostora.

– Publicitet mi ne treba i ne želim davati izjave. Taj problem rješavam sam – kazao nam je ljubazni sugovornik.

U Banovini tvrde da primopredaja prostora udrugama nije izvršena jer je potrebna hitna sanacija krova zgrade.

– Zbog rušenja PIS-ovih baraka, jednom od zatečenih korisnika, Andri Kodžomanu iz humanitarne udruge "Murall Split", omogućeno je da stvari i inventar privremeno smjesti u predmetnom objektu – potvrdili su nam iz Službe pravne zaštite za stanove i poslovne prostore.

– Nakon što smo doznali da dotični dio prostora u kojem je smjestio stvari koristi i reklamira kao noćni klub, a za što Grad nije izdao nikakvu suglasnost, obavljen je očevid i poduzete su radnje kako bi se objekt osigurao od neovlaštenog korištenja. Također je gospodinu Kodžomanu upućen dopis u kojem tražimo da izmjesti stvari iz objekta – poručuju iz Službe i napominju kako u Banovini i dalje stoji spomenutim grasdonačelnikovim zaključcima, pa je u tu svrhu u proračunu za 2018. osiguran novac za početak sanacije.

Nakon sanacije krova bit će izvršena primopredaja prostora zakupnicima, tvrde. A mi smo neslužbeno doznali da će se na bivšoj ambulanti promijeniti brave, a ako i dalje bude problema, onda će se zatražiti i policijska zaštita i pokrenuti pravni postupci kako bi se zaštitila gradska imovina, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:01