NUDE I VUKOVE

Bizarni oglasi: Beba orangutan, jako sladak. Može zamjena?

Inspektori tvrde da je vrlo teško ući u trag prodavateljima jer rijetko objave svoje ime u oglasu
 CROPIX

ZAGREB - “Bankovni krediti!!! Umorili ste se od uzaludnog obilaženja šaltera banaka? Trebate kredit, a uvjeravaju vas da ga ne možete dobiti zbog crne liste, HROK-a, jamstva...? Mi imamo rješenje za vaše probleme”. Tako glasi jedan od stotinjak sličnih oglasa u Plavom oglasniku, u kojima se nude, najblaže rečeno, sumnjivi krediti pod sumnjivim okolnostima.

No, tu nije kraj raju za trgovce ilegalnim uslugama i robom. Osobe koje stoje iza organizirane prostitucije više se ne trude sakriti iza “opuštajućih masaža” i “ugodnih trenutaka”. Sve se oglašava posve otvoreno . Nedostaju samo otisnuti cjenici. No, ne radi se samo o prostituciji. Prodaju se i razne tablete za povećanje penisa ili erekciju. Jasno je da se radi o ilegalnom tržištu lijekova koji bi se, prema zakonu, morali prodavati ili izdavati na recept isključivo u ljekarnama.

Umiljat i sladak

Ako se netko nakon nedavnih pljački banke u Dubravi i štedionice na Malešnici zapitao kako samo svi ti ljudi dođu do oružja, odgovor bi ih vjerojatno šokirao: jednostavno, preko oglasa.

“Puška Brescia jednometka, 12-ica i pištolj Mauser 90 DA dugi 9 povoljno prodajem ili mijenjam”, navedeno je u jednom od niza oglasa. Pištolji se mogu nabaviti već za 400 kuna, a puške za 4000 do 7500 kuna. Neki ističu da oružje prodaju samo onome tko ima dozvolu.

Inspekciji zaštite prirode poznato je da su oglasnici i forumi legla ilegalne trgovine zaštićenih životinjskih vrsta. Trenutačno se na internet izdanju Plavog oglasnika nalaze dva oglasa na osnovi kojih bi policija i nadležne inspekcije morale hitno regirati: “Beba majmun, orangutan, uvoz, svi papiri, jako umiljat i sladak, 4000 eura”. U rubrici Kućni ljubimci još je jedan šokantan oglas: “Vukovi mladi, uzgojeni, domaće leglo, bolji čuvar od ijednog psa, može dostava”.

Mjesečni planovi

Ta dva oglasa objavljena su prije desetak dana. Nakon našeg upita u Upravi za zaštitu prirode Ministarstva kulture rečeno je da će ta dva oglasa istražiti - sljedeći mjesec!?

- Inspekcija radi mjesečne planove u sklopu kojih pregledava oglasnike i forume koji su nerijetko izvori ilegalne trgovine životinjama. Priznajem, mnogo više pratimo forume. Problem je što u oglasnicima rijetko tko objavi svoje ime pa je prodavateljima teško ući u trag. Provjerit ćemo i ta dva oglasa, ali tek sljedeći mjesec jer imamo druge prioritete - izjavio je Krešimir Ilić, ravnatelj Inspekcije zaštite prirode.

Podsjetimo, prije tjedan dana u tom je oglasniku objavljen oglas o prodaji afričkih divovskih puževa . Reagirao je Zavod za zaštitu prirode, ali tek četiri dana nakon objave teksta u Jutarnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:29