REZIME

BIZARNOSTI PARLAMENTARNIH IZBORA Znate li da u Hrvatskoj postoji mjesto u kojemu HDZ nije osvojio niti jedan glas?

 REUTERS

1. Za dlaku ispod praga

Stranka Pametno Marijane i Ivice Puljka za dlaku je promašila mandat u I. izbornoj jedinici. S osvojenih 4,83 posto nedostajalo im je samo 335 glasova da prijeđu prag, što je deset puta manje od broja nevažećih listića u jedinici. Milanu Bandiću i partnerima u III. izbornoj jedinici nedostajalo je 408 glasova da prijeđu prag. HDSSB je, pak, u V. izbornoj jedinici od praga dijelio 181 glas, a Živi Zid uzeo je mandat sa 755 glasova više. Inače, stranka Pametno najbolje je rezultate ostvarila u dva najveća hrvatska grada. U Splitu im je svoj glas dalo 6,33 posto glasača, a u Zagrebu centar i zapad 5,29 posto.

2. Potop gradonačelnika

Gradonačelnik Splita koji je bio na Bandićevoj listi doživio je potop u Splitu i osvojio samo 303 glasa, a čitava lista nije skupila ni jedan posto glasova u tom gradu. Slično je prošao i Milan Bandić u svom Zagrebu, nije prešao prag u središtu grada (I. izborna jedinica), gdje ga je za jedan postotni poen prešišao savez između Pametno i Za grad, a prag nije prešao ni u VII. izbornoj jedinici (jug Zagreba). No prag je prešao u VI. i II. jedinici (JI Zagreba i istok Zagreba). Na istoku Zagreba, gdje je najjači, od Bandića su više preferencijalnih glasova skupili Zlatko Hasanbegović, ali i Anka Mrak Taritaš.

3. Kobni Negoslavci

Negoslavci u V. izbornoj jedinici jedino su mjesto u kojem HDZ nije dobio niti jedan glas. Pobijedio je SDP sa 42,10 posto glasova, a drugo su mjesto podijelili Stranka rada Milana Bandića i Živi zid, koji su osvojili 15,78 posto glasova.

4. Stopostotni učinak

Stranka Pametno može se pohvaliti stopostotnom pobjedom u Irskoj, HDZ je jednako uvjerljivo osvojio Indiju, a koalicija koju je oko sebe okupio Milan Bandić sa stopostotnom pobjedom pomela je glasačko mjesto u Kataru. Svi oni pobjede su odnijeli sa samo jednim jedinim glasom birača.

5. Most opet izgubio utvrde

U Mostu su zadovoljni rezultatima na nacionalnoj razini, ali svoju utvrdu Metković, gdje je Božo Petrov i počeo političku karijeru, već drugi put zaredom izgubili su od HDZ-a. Ovaj put osvojili su 35,80 posto glasova, što je još koji promil niže nego lani u studenome. Božo Petrov i dalje je najpopularniji političar u gradu sa 2217 glasova.

Slično je bilo i u njihovoj drugoj utvrdi, Omišu. Tamo su sa 32,2 posto u studenome pali na 28,6 posto, HDZ ih je već drugi put potukao sa 44 posto osvojenih glasova, a Ivan Kovačić skupio je manje glasova od Damira Krstičevića (HDZ).

Iako je Ružica Vukovac uvjerljivo najjača u svojoj Velikoj Kopanici, njezina 294 osvojena glasa nisu bila dovoljna, pa je HDZ i ovdje potukao Most, baš kao i u Panenićevim Tompojevcima.

6. Bitka SRP-a i HDZ-a

Najbolji rezultat na izborima Socijalistička radnička partija (SRP) ostvarila je u Grožnjanu. Glas im je dalo 1,07 posto birača. HDZ je u istom istarskom gradiću osvojio dvostruko više, 2,15 posto.

7. Neosvojiva Cista

Najveća razlika između HDZ-a i SDP-a dogodila se u X. izbornoj jedinici u mjestu Cista Provo. HDZ je ovdje osvojio 85,89 posto glasova, a SDP s partnerima samo 0,97 posto.

8. Stalno na izborima

Birači iz Vrgorca u nedjelju su sedmi put u zadnje tri godine izašli na glasovanje. Naime, od svibnja 2013. godine prošli su jedne redovne lokalne izbore, jedne predsjedničke izvore, čak tri puta izvanredne lokalne izbore i na kraju jedne redovne i jedne izvanredne parlamentarne izbore. No to ih nije zaustavilo da na biračka mjesta izađu u postotku većem od nacionalnog (60,75 naspram 52,59 posto). 3408 birača u Vrgorcu tako je HDZ-u dalo 45,40 posto glasova, Mostu 24,6 posto, a Narodnoj koaliciji 24,36 posto glasova. Već iduće godine na redu su novi lokalni izbori.

9. Zahvalni birači

Najbolje rezultate Milan Bandić je ostvario u Petrinji (26,18 posto) i Gunji (24,98 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:44