VEĆ OD PROSINCA

Bjegunci iz Hrvatske u BiH napokon će ići u zatvor

Sarajevo, 150508.Izvanraspravno vijece Suda u Sarajevu prihvatilo je zalbu odvjetnika te je donijelo odluku o pustanju iz pritvora Branimira Glavasa, hrvatskog zastupnika nepravomocno osudjenog za ratni zlocin.Foto: V.M.Tauber / CROPIX
 V.M.Tauber / CROPIX

SARAJEVO - Tajnik Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić potvrdio je za portal Sarajevo-x.com kako se već u prosincu ove godine očekuje parafiranje međunarodnih ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojim bi se osobe koje su pravomoćno osuđene u BiH, a koje su pobjegle u Hrvatsku, i obratno, ubrzo mogle naći iza rešetaka.

Isti učinak imat će i usuglašavanje izmjena i dopuna međunarodnih ugovora između ekspertnih timova ministarstava pravosuđa BiH i Srbije.

- Naime, potpisivanjem ugovora između dvije države, bit će riješeno pitanje izvršenja zatvorske kazne za pravomoćno osuđene osobe koje su nakon izricanja presude u jednoj državi pobjegli u drugu čiji su državljani. Iz BiH nakon izricanje pravomoćne presude pobjegle su 282 osobe, od kojih se 100 nalazi u Srbiji, 110 u Hrvatskoj i 13 u Crnoj Gori. Za 56 pravomoćno osuđenih osoba nemamo podatke gdje se nalaze - rekao je Jusuf Halilagić dodavši da se parafiranje ugovora s obje države očekuje u prosincu ove godine.

Prema njegovim riječima oko 50 osoba koje su, pak, pravomoćno osuđene u Hrvatskoj, nalaze se na području BiH.

- Izmjenama ugovora ukida se princip "dobrovoljnosti“ kod izvršenja krivičnih sankcija, jer je do sada bilo definirano da osuđene osobe za izdržavanje kazne u drugoj državi moraju dati svoju suglasnost - dodao je u Halilagić.

Podsjetimo, najpoznatiji slučajevi bježanja iz BiH u Hrvatsku i obrnuto su bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš, riječki kardiokirurg Ognjen Šimić, Blaž Petrović, pljačkaš sesvetskog Getroa Željko Vrbat te bivši direktor Zavoda PIO/MIO i član Predsjedništva HDZ BiH Ivan Bender. Nedavno se dvostrukim državljanstvom okoristio i Dražen Golemović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:06