GEODA CONSULTING

Bjelovar: Županija istražuje geotermalne potencijale, rezultati za 40-ak dana

Trenutačno u Hrvatskoj imamo 16 istražnih prostora i sedam eksploatacijskih polja geotermalne energije.

Marko Marušić

 Privatna Fotografija

Bjelovarsko-bilogorska županija nakon provedenog postupka javne nabave angažirala je tvrtku Geoda consulting za izradu geotermalnog potencijala čiji se prvi rezultati očekuju već za 40-ak dana.

Ugovor je sa županom Markom Marušićem potpisala direktorica Geode Željka Sladović koja smatra da županija ima potencijal i za direktnu i indirektnu proizvodnju geotermalne energije, priopćili su u subotu iz Županije.

„Direktna proizvodnja je toplinarstvo, a indirektna je proizvodnja struje za što je potrebna gradnja elektrane kao npr. u Cigleni. Postoje naznake da bi južni dio županije bio bolji za toplinarstvo, odnosno za iskorištavanje potencijala za potrebe grijanja lokalne zajednice, eventualno za bazene te za cijeli spektar mogućnosti korištenja geotermalne energije u poljoprivredi, od staklenika do različitih vrsta sušara", rekla je Sladović.

Zapravo, dodala je, "vi možete poljoprivredu usmjeriti prema resursu koji imate”.

Župan Marušić naglasio je da je Bjelovarsko-bilogorska županija, prema svim pokazateljima, bogata geotermalnim izvorima, ali i da je upravo sada pravi trenutak za daljnja istraživanja jer su u tijeku izmjene i dopune županijskog Prostornog plana.

"Mi dugoročno promišljamo o stanju u prostoru i o tomu kako na najbolji mogući način iskoristiti potencijale i prirodne resurse koje imamo. Želimo privući investitore i omogućiti im ulaganja jer se sve više pokazuje koliko su alternativni izvori energije važni. Ja sam vrlo optimističan, a nadam se da će moj optimizam potvrditi i rezultati analize koju bismo trebali dobiti za 40-tak dana”, istaknuo je župan Marušić.

Trenutačno u Hrvatskoj imamo 16 istražnih prostora i sedam eksploatacijskih polja geotermalne energije, priopćili su iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:14