EPIDEMIOLOŠKI RIZIK

Bjelovarčani željeli okititi bor korištenim maskama, stožer: ‘Ne bismo preporučili...‘

Takozvani Covid bor trebao je u punom sjaju zasjati 28. studenog, na dan otvorenja bjelovarskog Adventa
Ilustracija
 Duje Klaric/Cropix

Preporuka Stožera civilne zaštite grada Bjelovara da središnji gradski trg u Bjelovaru ne krasi bor ukrašen korištenim zaštitnim maskama izazvala je mnogobrojne upite oko uplitanja Stožera u živote građana i reduciranja njihovih prava i namjera.

U medijima je to prezentirano kao zabrana inicijative Gradskog muzeja Bjelovara i zadiranje u umjetničke slobode.

- Nije riječ ni o kakvoj zabrani. Mi smo kao Stožer civilne zaštite preporučili da se to ne čini. Osim toga, to nije nikakva inicijativa Gradskog muzeja, već prijedlog jedne privatne osobe koja radi kao kustosica u muzeju. Ja sam se kao načelnica Stožera prethodno konzultirala s Nacionalnim stožerom i Zavodom za javnom zdravstvom koji su mi kazali kako to s epidemiološke strane ne bi bilo dobro jer u ovom slučaju ne možete kontrolirati što ljudi donose u javni prostor - kazala nam je načelnica Stožera civilne zaštite Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec.

- Ja ne mogu zabranjivati kako će netko okititi bor u svom privatnom prostoru ali ovo je javni prostor i tu mi kao Stožer možemo davati preporuke - dodala je načelnica.

Usvojena preporuka Stožera

Bor visine oko 10 metara svake godine krasi Trg Eugena Kvaternika u Bjelovaru za koji nakit izrađuju djeca u vrtiću. Ove godine je putem Facebooka Marijana Dragičević, koja je i kustosica Gradskog muzeja, pozvala Bjelovarčane da muzeju doniraju maskice za lice kojima je trebalo biti okićeno jedno božićno drvce u gradu.

Tzv. Covid bor trebao je u punom sjaju zasjati 28. studenog, na dan otvorenja bjelovarskog Adventa.

No, Dragičević je javnost obavijestila da ne trebaju donositi maskice jer je kićenje Covid bora, prema njenim riječima, zabranio Stožer civilne zaštite.

- Planirali smo maskicama okititi jedan bor u središtu grada. Ideja je bila da građani stave na bor maskicu i zažele da Covid što prije nestane. No, onda je Stožer sve stopirao – ispričala je Dragičević za lokalne medije. Valna Bastijančić Erjavec jučer nam je kazala kako je preporuka Stožera od strane gradskih vlasti usvojena te će bor u središtu grada i ove godine biti okićen dječjim uradcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:19