'TREĆI VAMPIRSKI BAL'

BJELOVARSKI SDP OSUDIO USTAŠKE GRAFITE NA SPOMENICIMA 'Zašto vlasti ne reagiraju, nedopustivo je da nam se dvije ulice zovu po ustaškim dužnosnicima'

 
Ostaci miniranog spomenika 'Poziv na ustanak' Vojina Bakića
 Igor Kokorus/Bjelovarski list / CROPIX

Bjelovarski SDP na tiskovnoj konferenciji u subotu oštro je osudio nedavno ispisivanje ustaških grafita na spomeniku Vojina Bakića "Poziv na ustanak" te na kosturnicama u bjelovarskom spomen-parku Borik i upozorio na reviziju povijesti koja je počela još početkom devedesetih.

"Nažalost, ponovno svjedočimo nemilim scenama pojedinaca ili grupa koji veličaju mračno razdoblje naše povijesti. Još je veći problem što se u Gradu Bjelovaru toleriraju nedopustive stvari, pa tako imamo i dvije ulice nazvane po ustaškim dužnosnicima. Riječ je Juliju Makancu koji je za vrijeme NDH i ustaškog režima obavljao dužnost ministra te Stipi Javoru, jednom od osnivača ustaškog pokreta", naglasio je gradski vijećnik SDP-a Nenad Nekvapil. Zatražio je da Grad Bjelovar pokrene postupak preimenovanja tih ulica.

"Predstavnici ustaškog pokreta nemaju svoje mjesto u gradu Bjelovaru. Mi smo multikulturalan grad koji osuđuje taj zločinački režim i nadam se da će se pokazati dobra volja po tom pitanju", poručio je Nekvapil. Ispisivanje grafita ustaške simbolike prozvao je "trećim vampirskim balom" nad nevinim žrtvama.

"Prvi vampirski bal dogodio se za vrijeme II. svjetskog rata kada su nevine žrtve ubijene, drugi početkom devedesetih kada je spomenik Vojina Bakića raznesen i sada treći put kada je spomenik išaran ustaškim znakovljem. Tražimo od policije da pronađe počinitelje i da se na adekvatniji način brine o djelima Vojina Bakića čiji je kip i u Gudovcu srušen", kazao je Nekvapil.

Podsjetimo, nezavisna gradska vijećnica Ela Naranđa putem Facebooka upozorila je u četvrtak na postojanje grafita ustaške simbolike na skulpturi Vojina Bakića i kosturnici, a grafiti su uklonjeni nekoliko sati kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 17:28