NAJBOLJI PROJEKT EU

Bjelovarsko-bilogorska županija: Na jednome mjestu i jednosmjenska nastava i vrtić

Realizacijom projekta u Općini Veliko Trojstvo osigurano je kvalitetno životno obrazovanje do početka polaska u srednju školu

Projektom „Rekonstrukcija i dogradnja osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajem“omogućena je jednosmjenska nastava u osnovnoj školi i rad za 54 mališana u vrtiću, a realiziran je uz 'partnerstvo' Bjelovarsko-bilogorske županije

Realizacijom tog projekta ostvareno je više ciljeva, a prije svega taj da je u Općini Veliko Trojstvo osigurano kvalitetno cjelokupno životno obrazovanje do početka polaska u srednju školu, jer projekt omogućava da se na jednom mjestu održava predškolski odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje.

Tri u jednom

Projekt je u izbor za najbolji EU projekt prijavila Javna ustanova razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Vrijedan je bio 13.669.597 kuna, od čega je iz EU povučeno 8.351.315 kuna (što sadrži sufinancirana sredstva putem nacionalnog programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu), a vlastita sredstva su bila 5.318.282 kune. Ugovor s izvođačem radova je potpisan 7.ožujka 2019. godine, dok je vrtić rješenje za obavljanje djelatnosti dobio 21.travnja 2021. godine.

Kroz projekt je omogućena jednosmjenska nastava u osnovnoj školi i rad za 54 mališana u vrtiću, a nakon rekonstrukcije i dogradnje osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajem, odnosno povezivanjem tri građevinske jedinice u cjelinu (škola, vrtić, dvorana) čiji je prostor ujedno i prilagođen osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Puno izazova

Omogućena je i prehrana predškolske djece, poboljšana kvaliteta života i povećan životni standard u Općini Veliko Trojstvo, nadalje, projekt je utjecao i na zapošljavanje roditelja djece te povratak i ostanak mladih stanovnika na području Općine. Projekt je prijavila Općina Veliko Trojstvo, a uz partnerstvo Županije.

Iako program ruralnog razvoja ne poznaje pojam „partnerstvo“ projekt je ipak realiziran uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije koja je kao vlasnik prostora obuhvata projekta dala pravo građenja kao i financirala neprihvatljive troškove projekta koji se odnose na uređenje škole.

'Ovaj projekt je dokaz da se sinergijom lokalne i državne vlasti mogu provesti infrastrukturni projekti izuzetno važni za zajednicu, jer puno je izazova stajalo na putu realizacije ovog projekta', kažu u Razvojnoj agenciji Bjelovarsko-bilogorske županije i zaključuju da realizacijom ovog projekta prvenstvene koristi imaju županija i država jer je dokazano da stanovništvo u ruralnim područjima možemo vratiti samo ako im osiguramo standard kakav je i u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:31