OPASNOST OD OPEKLINA

Bježite u hlad - stigao toplotni udar od 34 stupnja!

Na Hvaru i u Splitu jutros u osam ujutro izmjereno je čak 29 stupnjeva, a temperature će rasti i dalje. Upozorenje građanima - izbjegavajte sunce boravak na suncu
 Marija Mihić/CROPIX

Živa u termometru ovog vikenda u nekim dijelovima Hrvatske popest će do 36 Celzijevih stupnjeva! Toplotni udar koji je zadesio Hrvatsku bio je vidljiv još jutros u osam sati kada je na Hvaru i u Splitu izmjereno visokih 29 Celzijevih stupnjeva. U 14 sati u Karlovcu i Osijeku živa u termometru popela se na 34 stupnja.

Uz današnji najtopliji dan u ovom dijelu lipnja, očekuje se i vrlo visok indeks UV zračenja. Uz visok stupanj vlage, do 70 posto, toplotni će udar donijeti umor i iscrpljenost, a kroničnim bolesnicima ozbiljnije teškoće.

Roditelje se upozorava da sklanjaju djecu sa sunca jer bi mogla zadobiti opekline za manje od 10 minuta.

Građanima se savjetuje da piju puno tekućine, da izbjegavaju boravak na suncu između 11 i 16 sati, te da nose pokrivala za glavu, sunčane naočale i, najvažnije - kremu za zaštitu od sunčevih zračenja.

Prve naznake ohlađenja očekuju se tek u nedjelju navečer kada će se temperature zbog umjerenog razvoja oblaka i mjestimičnih pljuskova malo sniziti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:26