KRIZA I U ZATVORU

BLAGDANI U REMETINCU Sanader i Vidošević ove godine bez bakalara na tanjuru

Blagdansko raspoloženje ne zaobilazi ni zatvor u Remetincu, no zbog krize na meniju ove godine neće biti bakalara.
 CROPIX

ZAGREB - Ako je 'suditi' po blagdanskom meniju zagrebačkog Okružnog zatvora Remetinec, prilagođenog narodnim običajima, čini se da će svih 900-tinjak zatvorenika, koliko ih je trenutno iza zatvorskih rešetaka, za nadolazeći Božić i Novu godinu jesti daleko bolje nego veliki broj hrvatskih građana.

No, vidljivo je da se i u zatvorski sustav 'uvukla' kriza jer je prijašnjih godina blagdanski ugođaj iza rešetaka bio raskošniji. Međutim, kolektivnog dočeka Nove godine za stanare Remetinca nema prvenstveno zbog prenapučenosti jer je kapacitet zatvora od 575 zatvorenika daleko manji od stvarnog broja korisnika.

Božićno veselje za remetinečke zatočenike počelo je već 10. prosinca kada je održana kazališna predstava "Accousin i Nicolette" u izvedbi Borisa Svrtana i studenata dramske akademije umjetnosti. Točno u 14 sati, pak, 23.prosinca povodom Božića održana je svečana Sveta misa koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško i župnik Savskog Gaja Milan Topolnjak, čiji je veliki štovatelj Damir Polančec.

Osim zatvorenika i službenika zatvora, misno slavlje svojim vokalnim nastupom obogatio je zbor iz Župe Svetog Gaja.

Blagdanski ugođaj stanarima na izdržavanju kazne zatvora popunjava i niz redovnih aktivnosti. Na sam Badnjak, kao i u vanjskom svijetu, radno angažirani zatvorenici imaju skraćeno radno vrijeme. Tu večer uoči Božića u televizijskom programu 'robijaši' mogu uživati sve do završetka Svete mise, dok je ulazak u Novu godinu limitiran do pola sata iza ponoći kada se gase zatvorska svjetla.

Jelovnik je skromniji od lanjskog, ali nimalo siromašan, pa će se tako na zatvorskim tanjurićima na Badnjak naći ukupno 3.276 kalorija u vidu kakaa i zdenka sira, preko pohanih ribljih štapića, grah salate i voća do čokoladnog pudinga, sira gaude i riblje konzerve. Na sam dan Božića, zatvorenici će osjetiti na nepcu čaj i mliječni namaz za doručak, dok će za ručak i večeru uživati u pečenoj svinjetini, tijestu s povrćem preko rolane šunke i kuhanih jaja do hrenovki sa senfom i kolačem.

Zatvorsko božićno ozračje na blagdane mogu 'guštati' sat vremena i članovi obitelji zatvorenika, dok pojedinci, a zahvaljujući dobrom vladanju i marljivosti, imaju mogućnost 'dodira' s vanjskim svijetom i odlaska kući. Dozvoljeno im je i primanje dodatnog paketa težine do pet kilograma.

Osim bivšeg premijera Ive Sanadera, bez bakalara na Badnjak će ostati i Nadan Vidošević, Zdravko Livaković, Jurica Prskalo, Milivoj Mikulić, Zdenka Peternel...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:27