SPUŠTENA LETVICA

BLAGI PROTOKOL MOGU ZAHVALITI PRETHODNICIMA Nijedan od 20 ministara nove Vlade nije prošao službenu sigurnosnu provjeru

Zagreb, 280116.Mijo Crnoja izlazi iz Banskih dvora nakon sto je podnio ostavku na mjesto ministra branitelja.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Nakon afera Mije Crnoje i njegove ostavke otvorilo se i pitanje o sigurnosnoj provjeri članova Vlade. Prema Zakonu koji je na snazi, ministre može provjeravati Sigurnosno-obavještajna agencija, ali na zahtjev premijera, javlja HRT .

Naime, nijedan od 20 ministara nove Vlade nije prošao službenu sigurnosnu provjeru. Blagi protokol mogu zahvaliti prethodnoj Vladi, koja je 2012. izmijenila zakon i spustila letvicu kad je riječ o provjeri ministara.

Ministri su dotad prolazili najstrožu sigurnosnu provjeru prve kategorije, ali samo oni za koje bi premijer uputio zahtjev SOA-i. Danas potpadaju pod blažu, treću kategoriju.

HDZ-ov Miroslav Tuđman, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, tvrdi da se, prema Zakonu, ministre ne provjerava zbog spornih kredita, nego samo zbog sumnje da bi mogli zlorabiti klasificirane dokumente.

Ministri su zakonom iz 2012. izuzeti iz poligrafskog testiranja i provjere članova obitelji. No, obavještajno-sigurnosni sustav čeka temeljita reforma, njime nisu zadovoljni ni Most ni HDZ, javlja HRT .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:39