NOVA PRAVILA

Blaži uvjeti na granici: U Sloveniju i Austriju preboljeli i bez QR koda

Oni koji su preboljeli covid, a bolest im nije potvrđena PCR -om, ne mogu dobiti covid-putovnicu, no u neke zemlje mogu s potvrdom
 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski građani koji su preboljeli covid, ali za to nemaju potvrdu PCR testom, odnosno spadaju u kategoriju "vjerojatno" pozitivnih ili su dijagnozu potvrdili samo brzim antigenskim testom te oni koji su covid preboljeli prije više od šest mjeseci, a cijepljeni su samo jednom dozom, ne mogu dobiti QR kod, odnosno zelenu digitalnu covid-potvrdu. To im bitno otežava putovanje, no pojedine su zemlje donijele odredbe kojima priznaju i uvjete koji se, odlukom Europske unije, ne priznaju za dobivanje covid-putovnice.

Primjerice, ako idu u Austriju, dovoljno je da imaju potvrdu o preboljenju, bez obzira na to je li bolest potvrđena PCR ili brzim testom, a Austrijanci priznaju i nalaz antitijela koji nije stariji od tri mjeseca. Bez ikakvih ograničenja mogu putovati u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Švicarsku i Njemačku.

Pravila u toj kategoriji za prelazak njemačke granice govore da je slobodno mogu prijeći oni koji su preboljeli bolest, a imaju liječničku potvrdu na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo najmanje 28 dana i ne više od šest mjeseci. Granica sa Slovenijom također je slobodna za sve koji su preboljeli covid, naravno uz liječničku potvrdu.

No, neke zemlje su zadržale rigoroznije mjere na granici. Primjerice, u Italiju nitko ne može bez PCR testa ili antigenskog brzog testa koji nije stariji od 48 sati. Što se Velike Britanije tiče, trenutačno nismo na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u Ujedinjenoj Kraljevini. Ne može se ni u Srbiju bez negativnog PCR-a, a Mađarska je zadržala uredbu još od 1. rujna 2020. o zabrani ulaska svih stranih državljana koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj.

Ova šarena slika na granicama daje do znanja da još uvijek nisu unificirani uvjeti prelaska granica, koji se na razini EU očekuju uvođenjem covid-putovnice od 1. srpnja. Hrvatska je jedna od rijetkih koja je već praktički uvela pravila covid-putovnice, koja se tiču osoba koje su preboljele covid u posljednjih šest mjeseci, koje su cijepljene ili imaju negativan test. No, u najnezavidnijoj situaciji su oni koji su preboljeli covid, ali nemaju bolest potvrđenu PCR-om.

Iz Nacionalnog stožera kažu kako su upoznati s tim problemom, a iz HZJZ-a su argumentirano objasnili EMA-i da bi i ta kategorija trebala imati QR kod. Što se tiče onih koji su preboljeli, a cijepljeni su samo jednom dozom, trebaju dobiti i drugu. Naime, u Hrvatskoj ne postoji pisano pravilo da osobe koje su preboljele trebaju samo jednu dozu, nego se načelno razgovara o tome jer naši stručnjaci smatraju da bi to bila sasvim dovoljna zaštita.

U BiH bez ikakvih posebnih uvjeta

Slovenija
Preko granice mogu i preboljeli s potvrdom liječnika te oni cijepljeni jednom dozom
Austrija
Kod oporavljenih je potreban dokaz da je infekcija preboljena u
posljednjih 6 mjeseci bez obzira na to kojim testom je potvrđena
Srbija
Svi stranci moraju imati negativni PCR test ne stariji od 48 sati
BiH
Državljani Hrvatske ulaze bez ikakvih uvjeta
Njemačka
Za preboljele je dovoljna potvrda ako je od izlječenja prošlo 28 dana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:48