NO CROATIA AIRLINESA

Bliski premijerkin suradnik Zoran Šangut umjesto Sanaderovih ljudi

Opravdanost premijerkinih riječi o depolitizaciji javnih tvrtki pada u vodu - Zoran Šangut je ‘njezin čovjek’
Zagreb 111108.Zoran Sangut, predsjednik udruge Vukovar 91. Foto: Sinisa Sunara / Cropix
 Sinisa Sunara / CROPIX

ZAGREB - Iako je Vlada lani objavila kako je jedan od prioriteta antikorupcijskog programa depolitizacija nadzornih odbora državnih poduzeća, čini se da pri imenovanju predstavnika države u te odbore stara poznanstva još uvijek igraju značajnu ulogu.

Naime, Vlada je na Skupštini Croatia Airlinesa predložila opoziv članova NO-a koji su u javnosti prepoznati kao Sanaderovi ljudi - Miomira Žužula, Ante Nosića, Antuna Vrdoljaka, Karla Gjurašića i Ane Lovrin - i izložila listu novih: Zorana Šanguta, Ivicu Poljičaka, Mislava Grgića, Krstu Čvelju, Željana Simeonova i Gordana Tomičića.

Upravo je imenovanje Zorana Šanguta za člana NO-a izazvalo posebnu pozornost jer je on bio tajnik kabineta Ministarstva branitelja dok ga je vodila sadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Croatia leasing

Šangut je svojoj šefici, ondašnjoj ministrici, podnio ostavku (neki kažu da je to bilo na njezin nagovor) nakon što je u medije iscurila informacija da je u samo tri tjedna uspio isposlovati rješenje kojim se njegov invaliditet od 40 posto povećavao na 60 posto, na temelju zatočeništva u srbijanskim logorima, na što branitelji inače čekaju od tri do šest mjeseci.

Šangut je ubrzo dobio posao voditelja odjela prometa nekretnina u Croatiji leasing, tvrtki kćeri Croatia osiguranja, a od 1. kolovoza 2009. postao je i član Uprave Croatia leasinga.

Budući da je premijerka više puta izjavila da je nužno depolitizirati NO-e javnih poduzeća, postavlja se pitanje koliko je opravdano govoriti o depolitizaciji ako je jedan od novih članova nacionalnog avioprijevoznika njezin (kompromitirani) bliski suradnik.

- Poput ostalih kandidata, propisno sam se javio na natječaj za člana Nadzornog odbora CA i zadovoljio sve kriterije. Sve sam svoje dužnosti dosad opravdao diplomom, znanjem i radom - kratko je rekao Šangut.

Seminari i certifikati

Iz Ministarstva prometa, koje je provelo javni natječaj, poručuju da je Zoran Šangut “diplomirani pravnik s višegodišnjim iskustvom pred Povjerenstvom pokazao zavidno znanje Zakona o trgovačkim društvima, pohađao je niz seminara i posjeduje certifikat Korporativnog upravljanja za članove NO-a”. Članovi primaju naknadu od 2000 kuna mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:40