INCIDENT

BLISKI SUSRET KAKAV SE U HRVATSKOJ DOGAĐA JEDNOM U DESET GODINA Kako je lovac u Gorskom kotaru preživio napad medvjedice koja je branila svog mladunca

Ilustracija
 Profimedia, Ardea

Lov na divlje svinje u lovištu Bukovača u Gorskom kotaru, na potezu između Vrbovskog i Ogulina u subotu u jutarnjim satima glavom je platila - medvjedica, a umalo i lovac kojega je zvijer napala.

U gotovo filmskom obračunu medvjedica je ugrizla 60-godišnjaka s područja Plitvičkih jezera te ga zagrebla kandžama, a on si je život spasio tako što ju je u zadnji tren ustrijelio s dva hica. Lovac se, ne znajući to, našao između medvjedice i njenog mladunca, i njezin napad u stvari je bila obrana malog mede.

Lovozakupnik lovišta je poduzeće Istarski supermarketi d.o.o., vlasnik lanca marketa po cijeloj Istri. U lovu sa svojih 18 kolega lovaca bio je vlasnik Ivica Milotić. Kaže nam da se sve odigralo možda pola sata nakon što su krenuli.

- Išli smo u skupni lov na divlju svinju s psima, čovjek je ušao u gustiš, a iz gustiša je na njega skočila medvjedica. On je u samoobrani opalio nekoliko hitaca, s dva ju je pogodio. Sve se odigralo na dva, tri metra. Koliko sam shvatio, prvo je bio ugriz za ruku, a onda, kako su pali, u toj borbi ga je zagrebla po nozi. Tako sam ja sve to shvatio, čovjek je bio malo u šoku nakon svega, kada je prepričavao događaj - prepričao nam je lovac Ivica Milotić ovu lovačku priču.

Ozlijeđeni lovac ne želi se eksponirati, Milotićev je prijatelj i s njime je u redovitom kontaktu. Njegove ozljede su lakše naravi, ali još ga ne puštaju iz bolnice, kaže, sve dok ne vide hoće li se što inficirati od medvjeđe sline i kandži.

Dramu u kojoj se našla njegova majka promatralo je mladunče, koje se nakon lovačkih hitaca dalo u bijeg. Opazila su ga dva lovca, kažu da je moglo imati oko 50 kilograma.

- Ono bi u veljači ili ožujku bilo odbijeno od majke, tako da će ono sigurno preživjeti. Osim toga, dosta hranimo životinje na tom terenu, tako da sam uvjeren da će s njime biti sve u redu - kaže Milotić.

Nakon što je jedna ekipa lovaca odvezla ozlijeđenog kolegu u bolnicu, ostali su prekinuli lov te obavijestili o događaju mjerodavne službe. Policija nije izlazila na teren, a tijelo medvjedice odvezeno je u Zagreb, gdje će je testirati na bolesti, prije svega na bjesnoću. Ivica Milotić kaže da je životinja mogla biti teška tek nešto više od 100 kilograma te da joj je ovaj mali medo vjerojatno prvi, najviše drugi okot. Mlada je i spada u manje primjerke te očito nije spavala zimski san.

Vinko Pavlić, predsjednik Lovačkog saveza Karlovačke županije, kaže nam da ovakvi bliski susreti nisu tako česti i da se događaju jednom u desetak godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:23