DRAMA U OPORBI

BLIZAK SURADNIK DAVORA BERNARDIĆA ZA JUTARNJI 'Nakon ove kampanje o satiri i mi, Berini ljudi, odustajemo od njega, SDP-u treba novi predsjednik!'

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

- Nakon kampanje o satiri ni mi iz Berine struje više ga ne možemo podržavati. Cijelo smo vrijeme bili uz Bernardića, ali nakon ovog je jasno da tu nema pomoći. Stranka ne može funkcionirati s njim na čelu.

SDP-u treba novi predsjednik - kazao nam je prije nekoliko dana jedan od članova Predsjedništva SDP-a, inače blizak suradnik Davora Bernardića, priznavši da aktualni stranački šef više ne uživa ni njegovu podršku, kao ni drugih utjecajnijih članova stranke uz čiju je pomoć došao na čelo stranke i tu se održavao proteklih godinu dana.

Strah od raskola

Naglašava, međutim, da dizanje ruku od Bernardića nipošto ne znači da će ga se smjenjivati na idućoj izvještajnoj Konvenciji koja bi se prema najnovijim informacijama trebala održati prvog vikenda u ožujku. Premda ima SDP-ovaca koji smatraju da je upravo Konvencija događaj na kojemu bi trebalo zatražiti proširivanje dnevnog reda točkom izglasavanja nepovjerenja stranačkom šefu, čini se da je njihov broj sve manji. Svi utjecajni SDP-ovci, neovisno kojoj struji pripadaju, smatraju da Konvencija ne smije biti mjesto na kojemu će se obračunati s Bernardićem. Glavni argument im je da bi time stranku doveli do raskola jer bi se pred kamerama otvorila unutarnja prepucavanja i razilaženja, a prilikom glasanja o (ne)povjerenju Bernardiću sigurno bi se podijelili.

Taktika oko koje postoji suglasnost svodi se na to da na Bernardića treba stalno raditi pritisak i navesti ga da sam odstupi s pozicije predsjednika SDP-a. - Treba mu jasno staviti do znanja da SDP više ne računa s njim kao predsjednikom i dati mu priliku za časni uzmak. Ne treba ga rušiti, javno ponižavati, nego mu dati priliku da se dostojanstveno sam povuče - kaže njegov dojučerašnji pobornik.

SDP-ovcima, međutim, prethodi obaviti još teži zadatak od uvjeravanja Bernardića da odstupi, a to je pronalaženje njegova nasljednika. - Moramo naći predsjednika stranke koji nije sudjelovao u dosadašnjim podjelama i sukobima. To mora biti osoba prihvatljiva objema strujama i s respektabilnim stranačkim stažem. Ovaj put moramo imati jednog kandidata oko kojega će se svi složiti. SDP si ne može dozvoliti unutarstranačke izbore na kojima će se natjecati dvanaest ljudi i voditi iscrpljujuće kampanje - nastavlja, dodajući kako se uvijek na izborima može javiti netko od marginalaca, ali takvi neće imati šanse.

Iz struje u kojoj su bivši ministri dolazi potvrda ovakvih stavova. Ističe se još jedan bitan detalj, a to je da nakon Bernardićeva odstupanja nikakvi drugi unutarstranački izbori ne dolaze u obzir. Sva tijela izabrana prije godinu dana moraju ostati, od Predsjedništva, preko Glavnog odbora do ostalih stranačkih organizacija. Boje se da bi bilo koji izbori također mogli izazvati tektonske poremećaje u SDP-u. S tim da se izbori koji su u tijeku trebaju dovršiti. Izabrala su se vodstva gradskih i općinskih organizacija, a slijedi izbor županijskih organizacija i predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a.

Po sadašnjoj dinamici najprije bi se trebala održati Konvencija, onda izabrati predsjednici županijskih organizacija, a tek tada promijeniti šef stranke. A to bi se teško moglo dogoditi prije svibnja ili lipnja.

Faraonske ovlasti

U četvrtak će se sastati Predsjedništvo SDP-a koje će odlučiti o prijedlogu sadržaja za Konvenciju. Na njoj se trebalo odlučivati o novom Statutu SDP-a, ali njegov prijedlog još nije gotov. Predsjedništvo stranke odbacilo je prijedlog po kojemu bi Bernardić dobio faraonske ovlasti i formiralo radnu skupinu koja je trebala modificirati taj tekst. Navodno ima jako puno amandmana i na prijedlogu se još radi.

- Moguće je da odlučimo odustati od izmjene Statuta i da pred Konvenciju izađemo samo sa stranačkim programom - kaže član Predsjedništva po kojemu se Konvencija može održati najranije početkom ožujka, dok je izbore za županijske čelnike i predsjednika zagrebačkog SDP-a realno očekivati u travnju.

Na pitanje kako misle natjerati Bernardića da sam odstupi, tim prije što iz njegovog ponašanja i izjava proizlazi da mu to nije na kraj pameti, SDP-ovci s kojima smo razgovarali odgovaraju da bi taktika trebala biti kao i 2013. godine kada je odustao od kandidature za gradonačelnika Zagreba. Tada se, kažu, pritisak na Bernardića napravio preko Predsjedništva i preko medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:33